Amerikaiakra jellemző tulajdonságok:
- Közvetlenség, egyszerűség, tárgyszerűség, esetleg nyersség.
- A magánéletben a becenevek használata a jellemző.
- A hivatali rangot nem tekintik meghatározó társadalmi tényezőnek. Dél-Amerikában a formalitások sokkal erősebben érvényesülnek.
- Nemek egyenjogúsága hangsúlyozottan érvényesül.
- A pontosság hivatalos, üzleti alkalmakon mindig szigorúan betartandó.
- Kettősség jellemző rájuk (Pl. Dohányzás ellenesek, de a dohány őshazája)
- Nem az egészséges életmódról híres Amerika.
- Fő fogásként szinte mindig számíthatunk marhasültre (steak), különböző elkészítési módokkal. Az édességek közül a legkedveltebb az amerikai pite (pie). A kávé rendszerint híg, tejszínnel isszák.
Latin-Amerika:
- Közép- és Dél-Amerikát nevezik Latin-Amerikának.
- Közvetlenebbek, hangosabbak az európaiaknál.
- A kézfogás a fő üdvözlési forma.
- Fő jellemzőjük a pontatlanság. Ha valóban pontos érkezést várnak el, akkor azt mondják, hogy „angol óra szerint” várják az érkezést.
Arabok:
- Elfogadott a többnejűség, de ez tabutéma.
- A lakásban vagy irodában látott dolgokat dicsérni, azokat megcsodálni nem szabad, mert akkor azokat az ősi szokások szerint fel kell ajánlani a vendégeknek, ami manapság mindkét félnek kellemetlen pillanatokat szerezhet.
- Tisztátalannak tartják a kutyát, a cipőt, a vért és a bal kezet. Az arab világban a cipőtalp tisztátalan dolognak minősül, már az is durva sértésnek számít, ha valaki a cipője talpát fordítja partnere felé.
- Tartózkodni kell az ujjal mutogatástól, a gesztikulációtól, mivel az arab országokban más jelentéstartalommal bírnak a mozdulataink.
Svédek jellemzői:
- Jellemző a hagyománytisztelet, a zárkózottság és a nyitottság is egyaránt. Nyitottság: szinte kötelező a tegeződés. Zárkózottság: Nem keveredik az üzleti és a magánélet.
- Konzervatív öltözködés. A sötét árnyalatokat kedvelik.
- „Svédasztal”: szabadon, ízlés szerint választható ételek.
- Jellemző ételeik: tenger gyümölcsei, halak (lazac, hering, tőkehal), svéd húsgolyók, szarvas különböző módon elkészítve, gomba, áfonya
- Fontos a pontosság számukra.
Franciák:
- A köszönés napszakhoz igazodik.
- A divat egyik fővárosa.
- Fontos a pontosság.
- A gasztronómia Mekkájának tekinthető. A francia konyhát világszerte ismerik és szeretik.
- Ételeik: béka comb, csiga, bagette, saláták, borok, sajtok, krémlevesek, fokhagymaleves, hagymaleves.
- A sajtokat befejező fogásként szolgálják fel. Minimum háromféle sajtot szolgálnak fel ekkor. (kemény, lágy és közepes). A sajtok mellé körtét, almát, diót szolgálnak fel.
- A húsok közül a marhahúst részesítik előnyben. (Jellemző ételük a borjú becsinált)
- A saláta önálló fogás, külön saláta késsel és villával
- Vajjal készülnek főként az ételeik.
- Fontos a minőség, a tálalás, az ízléses elrendezés.
- 23 francia történelmi tartomány van. Pl.: Provence, Elzász, Normandia.
- Provence: mediterrán jellegű ételek dominálnak. (padlizsán, cukkini, olajbogyó, fokhagyma, kakukkfű, halleves)
- Elzász: elzászi libamáj, savanyú káposzta
- Normandia: Camembert sajt, almatermesztés
Svédország: a dohányzási szabályokra fokozottan ügyelnek, a nők utcai dohányzását elítélik. Franciaország: a dohányzás tilalma minden hivatalos helyen és közintézményben érvényes és szigorúan betartandó.
Nagy-Britannia:
- A hagyománytisztelet, a régi szokások megőrzése nagyon fontos számukra.
- A köszönés délig „Jó reggelt” (Good morning), estig „Good afternoon”, és csak késő estétől „Jó estét” ( Good evening). Tehát a köszönés napszakhoz igazodik.
- A megszólításban kötelező az udvariasság, a Mr, Mrs, Miss megszólítás.
- A beszélgetések kedvelt témája az időjárás és jellemző a fanyar humor.
- Az időjárás nemcsak formális társalgási téma, a gyorsan változó időjárású szigetországban mindenkit valóban érdekel, milyen az idő, milyen lesz az idő.
- A férfiak közötti kézfogás elmaradási nem udvariatlanság, a kézcsók pedig nem szokás.
- Társas kapcsolatok terén merevek, a pontosságot megkövetelik, szabálykövetőek. Hűvös, kimért temperamentum. Érzelmeiket nem fejezik ki.
- Gentleman agreement: szóbeli megállapodásnak fontos szerepe van.
- Az elkövetett hibákért gyakran kérnek elnézést.
- Nem illik zsebre tett kézzel kommunikálni.
- Az angolok bőségesen reggeliznek. (Angol reggeli: ham and eggs, bacon and eggs, toast and marmalade, azaz narancs dzsem, grillezett gomba, vese, kolbász, paradicsom, hering)
- A teát tejjel vagy tejszínnel fogyasztják. Reggel indiai teát fogyasztanak, délután (öt órai tea) pedig kínai tea. Az indiai tea esetében előbb a hideg tejet öntik a csészébe, aztán a forró teát, a kínai tea esetében pedig pont fordítva.
- Villásreggelit brunch-nak nevezzük.
- Ebéd: lunch: Könnyű déli étkezés a jellemző.
- Vacsora: dinner. A vacsora náluk társasági esemény, mindig átöltöznek hozzá.
- Az angol felszolgálási mód a leglátványosabb, legelegánsabb felszolgálási mód.
Ételeik:- Beaf tea: erőleves, erős marhahúsleves
- Pirítós paradicsomos babbal
- Fish and chips
- Krumplis zsömle
- Pie (piték)
- Christmas pudding (nem édes)
- Yorkshire pudding (nem édes)
- Black pudding (nem édes)
- Fűszerek: curry
- Sajtok: Cheddar, Stilton
- Szendvics őshazája
Spanyolország:- A köszönés napszakhoz igazodik. Együtt jár vele a kézfogás.
- A megszólítás az „uram”, „asszonyom”, „kisasszony”.
- Konfliktus kerülők, nem szeretnek nemet mondani.
- Nagy hangsúlyt fektetnek az öltözködésre. A nőktől elvárják, hogy nőiesen, de mértéktartóan öltözködjenek.
- Elfogadják vezetőként a nőket is.
- Nem erős oldaluk a pontosság, de az üzleti partnereikkel szemben elvárják. A bikaviadalt mindig pontosan kezdik.
Fő nemzeti ételek:· Paella (tenger gyümölcsei rizzsel)· Sáfrány· Tapas (falatkák): Sör vagy borkorcsolyaként fogyasztják.· tortilla
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése