2011. június 7., kedd

Viselkedéskultúra

Amerikaiakra jellemző tulajdonságok:
  • Közvetlenség, egyszerűség, tárgyszerűség, esetleg nyersség.
  • A magánéletben a becenevek használata a jellemző.
  • A hivatali rangot nem tekintik meghatározó társadalmi tényezőnek. Dél-Amerikában a formalitások sokkal erősebben érvényesülnek.
  • Nemek egyenjogúsága hangsúlyozottan érvényesül.
  • A pontosság hivatalos, üzleti alkalmakon mindig szigorúan betartandó.
  • Kettősség jellemző rájuk (Pl. Dohányzás ellenesek, de a dohány őshazája)
  • Nem az egészséges életmódról híres Amerika.
  • Fő fogásként szinte mindig számíthatunk marhasültre (steak), különböző elkészítési módokkal. Az édességek közül a legkedveltebb az amerikai pite (pie). A kávé rendszerint híg, tejszínnel isszák.

Latin-Amerika:
  • Közép- és Dél-Amerikát nevezik Latin-Amerikának.
  • Közvetlenebbek, hangosabbak az európaiaknál.
  • A kézfogás a fő üdvözlési forma.
  • Fő jellemzőjük a pontatlanság. Ha valóban pontos érkezést várnak el, akkor azt mondják, hogy „angol óra szerint” várják az érkezést.
Arabok:
  • Elfogadott a többnejűség, de ez tabutéma.
  • A lakásban vagy irodában látott dolgokat dicsérni, azokat megcsodálni nem szabad, mert akkor azokat az ősi szokások szerint fel kell ajánlani a vendégeknek, ami manapság mindkét félnek kellemetlen pillanatokat szerezhet.
  • Tisztátalannak tartják a kutyát, a cipőt, a vért és a bal kezet. Az arab világban a cipőtalp tisztátalan dolognak minősül, már az is durva sértésnek számít, ha valaki a cipője talpát fordítja partnere felé.
  • Tartózkodni kell az ujjal mutogatástól, a gesztikulációtól, mivel az arab országokban más jelentéstartalommal bírnak a mozdulataink.
Svédek jellemzői:
  • Jellemző a hagyománytisztelet, a zárkózottság és a nyitottság is egyaránt. Nyitottság: szinte kötelező a tegeződés. Zárkózottság: Nem keveredik az üzleti és a magánélet.
  • Konzervatív öltözködés. A sötét árnyalatokat kedvelik.
  • „Svédasztal”: szabadon, ízlés szerint választható ételek.
  • Jellemző ételeik: tenger gyümölcsei, halak (lazac, hering, tőkehal), svéd húsgolyók, szarvas különböző módon elkészítve, gomba, áfonya
  • Fontos a pontosság számukra.
Franciák:
  • A köszönés napszakhoz igazodik.
  • A divat egyik fővárosa.
  • Fontos a pontosság.
  • A gasztronómia Mekkájának tekinthető. A francia konyhát világszerte ismerik és szeretik.
  • Ételeik: béka comb, csiga, bagette, saláták, borok, sajtok, krémlevesek, fokhagymaleves, hagymaleves.
    • A sajtokat befejező fogásként szolgálják fel. Minimum háromféle sajtot szolgálnak fel ekkor. (kemény, lágy és közepes). A sajtok mellé körtét, almát, diót szolgálnak fel.
    • A húsok közül a marhahúst részesítik előnyben. (Jellemző ételük a borjú becsinált)
    • A saláta önálló fogás, külön saláta késsel és villával
    • Vajjal készülnek főként az ételeik.
    • Fontos a minőség, a tálalás, az ízléses elrendezés.
    • 23 francia történelmi tartomány van. Pl.: Provence, Elzász, Normandia.
    • Provence: mediterrán jellegű ételek dominálnak. (padlizsán, cukkini, olajbogyó, fokhagyma, kakukkfű, halleves)
    • Elzász: elzászi libamáj, savanyú káposzta
    • Normandia: Camembert sajt, almatermesztés

    • Svédország: a dohányzási szabályokra fokozottan ügyelnek, a nők utcai dohányzását elítélik. Franciaország: a dohányzás tilalma minden hivatalos helyen és közintézményben érvényes és szigorúan betartandó.
Nagy-Britannia:
  • A hagyománytisztelet, a régi szokások megőrzése nagyon fontos számukra.
  • A köszönés délig „Jó reggelt” (Good morning), estig „Good afternoon”, és csak késő estétől „Jó estét” ( Good evening). Tehát a köszönés napszakhoz igazodik.
  • A megszólításban kötelező az udvariasság, a Mr, Mrs, Miss megszólítás.
  • A beszélgetések kedvelt témája az időjárás és jellemző a fanyar humor.
  • Az időjárás nemcsak formális társalgási téma, a gyorsan változó időjárású szigetországban mindenkit valóban érdekel, milyen az idő, milyen lesz az idő.
  • A férfiak közötti kézfogás elmaradási nem udvariatlanság, a kézcsók pedig nem szokás.
  • Társas kapcsolatok terén merevek, a pontosságot megkövetelik, szabálykövetőek. Hűvös, kimért temperamentum. Érzelmeiket nem fejezik ki.
  • Gentleman agreement: szóbeli megállapodásnak fontos szerepe van.
  • Az elkövetett hibákért gyakran kérnek elnézést.
  • Nem illik zsebre tett kézzel kommunikálni.
  • Az angolok bőségesen reggeliznek. (Angol reggeli: ham and eggs, bacon and eggs, toast and marmalade, azaz narancs dzsem, grillezett gomba, vese, kolbász, paradicsom, hering)
  • A teát tejjel vagy tejszínnel fogyasztják. Reggel indiai teát fogyasztanak, délután (öt órai tea) pedig kínai tea. Az indiai tea esetében előbb a hideg tejet öntik a csészébe, aztán a forró teát, a kínai tea esetében pedig pont fordítva.
    • Villásreggelit brunch-nak nevezzük.
    • Ebéd: lunch: Könnyű déli étkezés a jellemző.
    • Vacsora: dinner. A vacsora náluk társasági esemény, mindig átöltöznek hozzá.
    • Az angol felszolgálási mód a leglátványosabb, legelegánsabb felszolgálási mód.

  • Ételeik:
    • Beaf tea: erőleves, erős marhahúsleves
    • Pirítós paradicsomos babbal
    • Fish and chips
    • Krumplis zsömle
    • Pie (piték)
    • Christmas pudding (nem édes)
    • Yorkshire pudding (nem édes)
    • Black pudding (nem édes)
    • Fűszerek: curry
    • Sajtok: Cheddar, Stilton
    • Szendvics őshazája

    Spanyolország:
    • A köszönés napszakhoz igazodik. Együtt jár vele a kézfogás.
    • A megszólítás az „uram”, „asszonyom”, „kisasszony”.
    • Konfliktus kerülők, nem szeretnek nemet mondani.
    • Nagy hangsúlyt fektetnek az öltözködésre. A nőktől elvárják, hogy nőiesen, de mértéktartóan öltözködjenek.
    • Elfogadják vezetőként a nőket is.
    • Nem erős oldaluk a pontosság, de az üzleti partnereikkel szemben elvárják. A bikaviadalt mindig pontosan kezdik.

    Fő nemzeti ételek:
    ·        Paella (tenger gyümölcsei rizzsel)
    ·        Sáfrány
    ·        Tapas (falatkák): Sör vagy borkorcsolyaként fogyasztják.
    ·        tortilla


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése