19/A Ön mint protokollos – munkakörénél fogva – a világ bármely országából érkező vendéggel, tárgyaló partnerrel találkozik. A protokollostól a nyelvtudáson és az egyéb ismereteken kívül a munka megkívánja az adott vendég országában elfogadott illemszabályok ismeretét és betartását.
Mi jellemzi Svédországban az etikett betartását?
Milyen a svédek hivatali és alkalmi öltözéke?
Melyek a leggyakrabban fogyasztott ételek Svédországban?
Hogyan viszonyulnak a svédek a pontossághoz?
Mi jellemzi a franciák megszólítási formaságát?
Mit tart a nemzetközi nagyközönség a francia gasztronómiáról?
Melyek a leginkább elismert és közismert francia ételek?
Információtartalom vázlata
– Északiak illemszabályokhoz való viszonya
– Öltözködési stílus északon
– Leggyakrabban fogyasztott svéd ételek
– Pontosság illemtana
– A franciák megszólítási formulája
– A francia gasztronómia nemzetközi image-e
– Ismert francia ételek
19/B Milyen dohányzással kapcsolatos illemszabályok érvényesülnek Svédországban, illetve Franciaországban?
Svédek jellemzői:
- Jellemző a hagyománytisztelet, a zárkózottság és a nyitottság is egyaránt. Nyitottság: szinte kötelező a tegeződés. Zárkózottság: Nem keveredik az üzleti és a magánélet.
- Konzervatív öltözködés. A sötét árnyalatokat kedvelik.
- „Svédasztal”: szabadon, ízlés szerint választható ételek.
- Jellemző ételeik: tenger gyümölcsei, halak (lazac, hering, tőkehal), svéd húsgolyók, szarvas különböző módon elkészítve, gomba, áfonya
- Fontos a pontosság számukra.
Franciák:
- A köszönés napszakhoz igazodik.
- A divat egyik fővárosa.
- Fontos a pontosság.
- A gasztronómia Mekkájának tekinthető. A francia konyhát világszerte ismerik és szeretik.
- Ételeik: béka comb, csiga, bagette, saláták, borok, sajtok, krémlevesek, fokhagymaleves, hagymaleves.
- A sajtokat befejező fogásként szolgálják fel. Minimum háromféle sajtot szolgálnak fel ekkor. (kemény, lágy és közepes). A sajtok mellé körtét, almát, diót szolgálnak fel.
- A húsok közül a marhahúst részesítik előnyben. (Jellemző ételük a borjú becsinált)
- A saláta önálló fogás, külön saláta késsel és villával
- Vajjal készülnek főként az ételeik.
- Fontos a minőség, a tálalás, az ízléses elrendezés.
- 23 francia történelmi tartomány van. Pl.: Provence, Elzász, Normandia.
- Provence: mediterrán jellegű ételek dominálnak. (padlizsán, cukkini, olajbogyó, fokhagyma, kakukkfű, halleves)
- Elzász: elzászi libamáj, savanyú káposzta
- Normandia: Camembert sajt, almatermesztés
Svédország: a dohányzási szabályokra fokozottan ügyelnek, a nők utcai dohányzását elítélik.
Franciaország: a dohányzás tilalma minden hivatalos helyen és közintézményben érvényes és szigorúan betartandó.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése