2011. június 18., szombat

Protokoll 19.tétel

19/A Ön mint protokollos – munkakörénél fogva – a világ bármely országából érkező vendéggel, tárgyaló partnerrel találkozik. A protokollostól a nyelvtudáson és az egyéb ismereteken kívül a munka megkívánja az adott vendég országában elfogadott illemszabályok ismeretét és betartását.
Mi jellemzi Svédországban az etikett betartását?
Milyen a svédek hivatali és alkalmi öltözéke?
Melyek a leggyakrabban fogyasztott ételek Svédországban?
Hogyan viszonyulnak a svédek a pontossághoz?
Mi jellemzi a franciák megszólítási formaságát?
Mit tart a nemzetközi nagyközönség a francia gasztronómiáról?
Melyek a leginkább elismert és közismert francia ételek?


Információtartalom vázlata

        Északiak illemszabályokhoz való viszonya
        Öltözködési stílus északon
        Leggyakrabban fogyasztott svéd ételek
        Pontosság illemtana
        A franciák megszólítási formulája
        A francia gasztronómia nemzetközi image-e
        Ismert francia ételek

19/B Milyen dohányzással kapcsolatos illemszabályok érvényesülnek Svédországban, illetve Franciaországban?

Svédek jellemzői:
  • Jellemző a hagyománytisztelet, a zárkózottság és a nyitottság is egyaránt. Nyitottság: szinte kötelező a tegeződés. Zárkózottság: Nem keveredik az üzleti és a magánélet.
  • Konzervatív öltözködés. A sötét árnyalatokat kedvelik.
  • „Svédasztal”: szabadon, ízlés szerint választható ételek.
  • Jellemző ételeik: tenger gyümölcsei, halak (lazac, hering, tőkehal), svéd húsgolyók, szarvas különböző módon elkészítve, gomba, áfonya
  • Fontos a pontosság számukra.
Franciák:
  • A köszönés napszakhoz igazodik.
  • A divat egyik fővárosa.
  • Fontos a pontosság.
  • A gasztronómia Mekkájának tekinthető. A francia konyhát világszerte ismerik és szeretik.
  • Ételeik: béka comb, csiga, bagette, saláták, borok, sajtok, krémlevesek, fokhagymaleves, hagymaleves.
  • A sajtokat befejező fogásként szolgálják fel. Minimum háromféle sajtot szolgálnak fel ekkor. (kemény, lágy és közepes). A sajtok mellé körtét, almát, diót szolgálnak fel.
  • A húsok közül a marhahúst részesítik előnyben. (Jellemző ételük a borjú becsinált)
  • A saláta önálló fogás, külön saláta késsel és villával
  • Vajjal készülnek főként az ételeik.
  • Fontos a minőség, a tálalás, az ízléses elrendezés.
  • 23 francia történelmi tartomány van. Pl.: Provence, Elzász, Normandia.
  • Provence: mediterrán jellegű ételek dominálnak. (padlizsán, cukkini, olajbogyó, fokhagyma, kakukkfű, halleves)
  • Elzász: elzászi libamáj, savanyú káposzta
  • Normandia: Camembert sajt, almatermesztés
Svédország: a dohányzási szabályokra fokozottan ügyelnek, a nők utcai dohányzását elítélik.
Franciaország: a dohányzás tilalma minden hivatalos helyen és közintézményben érvényes és szigorúan betartandó.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése