2011. június 20., hétfő

Bemutatkozás, bemutatás

3/A Ön, mint a magyar turizmus egyik vállalkozásának protokollfőnöke, gyakran kerül kapcsolatba a bemutatás és a bemutatkozás protokolláris formáival. Nemcsak elméleti felkészültséggel rendelkezik, de nagy gyakorlati tapasztalattal is, így az alábbi feladatok megoldása sem fog Önnek gondot okozni.
Határozza meg a bemutatás és bemutatkozás szavak jelentését! Mi a bemutatás, ill. a bemutatkozás legfőbb kulcsa? Milyen alapszabály szerint történik a bemutatás? Kit kinek mutatunk be? Nő bemutatható-e híres közéleti férfinak? A protokoll szabályai szerint ki kezdeményezi a beszélgetést bemutatás után? A bemutató személynek van-e feladata a bemutatást követő beszélgetés elindításában? Miként történik a hivatalos, névjeggyel történő bemutatkozás?

Információtartalom vázlata

                 Bemutatás és bemutatkozás meghatározásai
                 Bemutatás, bemutatkozás hivatalos folyamatai
                 Kit kinek mutatunk be? Rangsor
                 Bemutatkozás névjeggyel
______________________________________________________________________________

Bemutatkozás:
Harmadik fél segítsége nélküli ismeretkötés. A mindennapi élet gyakori, akár hivatalos kapcsolatainkban, vagy a hatóságoknál, hivataloknál szükséges eljárások közben, akár a társadalmi életben, baráti körben.

Be kell mutatkozni személyes találkozáskor természetesen minden megismerkedésnél, azaz első találkozáskor. De ha hosszabb idő utáni ismételt találkozáskor érezhető partnerünk bizonytalansága, hogy nem ismer fel, egy rövid bemutatkozás biztosan segít a kapcsolatok zavartalan folytatásában.
Nem személyes találkozáskor, azaz többnyire telefonon mindenképpen be kell mutatkozni, még ha gyakrabban találkozó, személyes ismerősökről is van szó. A hívott fél a köszönés és a hang alapján esetleg nem tud biztosan azonosítani, de a telefont felveheti helyette más is, titkárnő, munkatárs, ako hangunk alapján nem ismer fel minket.

Akiknek nem kell bemutatkozniuk, nemcsak híres emberek, politikusok, művészek, hanem olyan találkozók legfontosabb résztvevői, akiket protokollárisan minden részletre kiterjedően előkészítettek.
Számos helyzet adódik a politikai, az államigazgatási, a tudományos, a kulturális életben, ahol a kiemelt személyiségek már hírekből, sajtóból, televízióból ismerik egymást, emellett tudják, hogy kivel fognak találkozni, így a bemutatkozás csak valamiféle kölcsönös sértést eredményezhetne.

Bemutatás:
A bemutatás a harmadik fél segítségével való megismerkedés. A hivatalos életben a protokoll szükségszerű tartozéka, a társasági érintkezésben a kapcsolatteremtés nélkülözhetetlen és gyakori formája.

Kétoldalú tárgyalásokon a delegációvezető kötelessége, hogy bemutassa kollégáit vagy delegációjának tagjait, mégpedig név és rang szerint. Ez csak akkor hagyható el, ha mindenki ismer mindenkit. A bemutatásra a kölcsönös üdvözlés után, az érdemi tárgyalási témákra való rátérés előtt kell sort keríteni.

Sokoldalú tárgyalásokon a bemutatást mellőzik. Ez túlságosan időrabló lenne, a delegációkat, az elnökség tagjait amúgy is rendszerint kiírják az előttük elhelyezett táblácskán. A résztvevők beazonosíthatóak a már előre kiadott résztvevői névsor segítségével.

Társaságban a házigazda vagy a háziasszony mutatja be vendégét a korábban érkezetteknek. A bemutatás történhet minden jelenlévőnek szólóan, vagy egyenként.

A fiatalabbat az idősebbnek, a férfit a nőnek, az alacsonyabb rangút a magasabb rangúnak kell először bemutatni.

Névjegy:
A névjegy a hivatalos érintkezés gyakorlati segédeszköze, széleskörűen elterjedt és nélkülözhetetlen. A névjegy személyes átadása az ismerkedés, a bemutatkozás, a bemutatás része.
A névjegykártya a viselkedéstechnikai elemek kiegészítő elemei közé sorolható, az emberek közötti hivatalos érintkezés gyakorlati, tájékoztató jellegű segédeszköze. (segítő és helyettesítő funkciót tölt be.)

A küldött névjegyeken alkalmazott jelzések a magánkacsolatokban tetszés szerintiek lehetnek, a hivatalos kapcsolatokban azonban az alábbiakra korlátozódnak:
Bemutatkozás névjeggyel: p.f.c. (pour faire connaissance)
Bemutatás esetén: p.p. (pour présenter): a bemutató írja saját névjegyére, csatolva mellé a bemutatandó névjegyét (amire semmit sem kell írni)

Elterjedt szokás, hogy a névjegyre a rövidítéseket mindig ceruzával írják. Ez a személyes leadás tényét hivatott jelölni. A tintával írás küldést jelez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése