2011. június 18., szombat

Protokoll 18.tétel

18/A Önnek sikerült bekerülnie egy olyan nemzetközi konferenciaszervező céghez, amelynek ügyfelei a világ négy égtájáról érkeznek hazánkba. A külföldiekkel való foglalkozás a nyelvtudáson és az egyéb ismereteken kívül az adott ország sajátos illemszabályaiban való jártasságot is megkívánja.
Az Amerikai Egyesült Államok társasági érintkezésében milyen eltérések mutatkoznak az európaihoz képest?
Mi az, ami meghatározza a mindenre kiterjedő viselkedéskultúra illemtanát az arab világban?

Információtartalom vázlata

Az USA illemszabályainak eltérése Európához képest
- társalgásban és viselkedésben
- öltözködésben
- dohányzás tekintetében
- étkezésben
Az arab világra vonatkozó legfőbb viselkedési sajátosságok
- tabutéma
- vendégként miért nem szabad semmit sem dicsérni
- az arabok mit tartanak tisztátalannak
- miért kell tartózkodni az ujjal mutogatástól az arab világban


18/B Foglalja össze a vizsgabizottsággal Latin-Amerika országaira vonatkozó legfőbb illemszabályokat!

Amerika
1) Amerikai Egyesült Államok (USA): Az újítókészség számukra sokkal fontosabb a tradícióknál. Az amerikai ember nyílt és nem habozik ha nemet kell mondani. Kapcsolataikat inkább az érdekek irányítják, ezért a mély barátság ritka náluk. Munkahelyükön nagy az teljesítménykényszer, azért az elismerés mindennél fontosabb számukra. A bemutatás náluk igen egyszerű: „Mr. Smith – Mr. Clark”. Aztán magukra hagyják őket, rájuk van bízva mit kezdenek egymással. A rangot sem tekintik annyira fontosnak. A társalgásban és a viselkedésben az egyszerűség és a közvetlenség a jellemző.
A köszönés, az üdvözlés (mosoly, enyhe bólintás kíséri) az angol formalitás legpuritánabb módjához igazodik. A Mr., Miss vagy Mrs. használata vezetéknevek előtt kötelező. A kézfogás férfiak között sem nagyon szokásos, nők között meg egyáltalán nem. A kézcsók egyenesen ismeretlen.
A pontosság szigorú alapkövetelmény. Öltözködésben követik az európai divatot, de a szabályok lazábbak. Az amerikai üzleti tárgyalás menetére a gyorsaság, pontosság és tárgyszerűség a jellemző. A tárgyalást megelőző kötetlen beszélgetést elvesztegetett időnek tartják, elterjedt náluk az étkezés közbeni tárgyalás is. (munkareggeli) Általában nem alkudoznak az árról, ha hallanak egy árat azt rögtön elfogadják tárgyalási alapnak vagy elmondják ha túl magas. Nagyon fontos a számukra az egyenlőség, egyenjogúság, és ezt a partnereikkel is érzékeltetik. Nem takarékoskodnak a bókokkal.
Ajándékozással itt is vigyázni kell, célszerű kisebb inkább emlékeztető ajándékot átadni, amit illik is azonnal kibontani és a jelenlévőknek megmutatni. Virág ajándékozás nem annyira jellemző. Amerika nem dohányzó ország, modortalanság olyan helyen rágyújtani, ahol nincs hamutartó.
Étkezési szokásaik hasonlítanak az angolokéhoz, de könnyedebb, kalóriaszegényebb.
Az amerikaiak itala a whisky, vízzel vagy szódával hígítva. Vacsora előtt, társaságban, otthon egyaránt kedvelt. Sikk üdítőitalt fogyasztani à egészségkultusz fellángolása.
A reggeli ideje 7:30 és 10:00 között van.
A brunch (tízórai) során friss gyümölcs, gyümölcslé, tojásétel, hal, húsétel, pirítós, vaj, dzsem és kávé kerül az asztalra.
Az ebéd (lunch) a mi ebédünk idejére esik. Könnyű, nem túl sok.
A vacsora (dinner) bőséges, 18:00 és 19:30 között van. Leveseket is szoktak fogyasztani vacsoraként.

Latin-Amerika:
  • Közép- és Dél-Amerikát nevezik Latin-Amerikának.
  • Közvetlenebbek, hangosabbak az európaiaknál.
  • A kézfogás a fő üdvözlési forma.
  • Fő jellemzőjük a pontatlanság. Ha valóban pontos érkezést várnak el, akkor azt mondják, hogy „angol óra szerint” várják az érkezést.
Arab országok: az arab országok népeire egyformán jellemző, hogy a régi kultúra, a hagyományok, és a vallás hatása nagyon erős. Az arab etikett jellemzője a vallás által kialakított hagyományok, az iszlám által előírt magatartási, viselkedési, étkezési szabályok.
Az arab ember számára az első a vallás, amit a család, a rokonság és más személyes kapcsolatok követnek. A Korán szerint napi ötször imádkoznak, amit bárhol utcai ruhában is megtehetnek, ezért különösen kell figyelni mert imádkozó ember előtt nem illi elhaladni.
Az udvarias viselkedés követelmény, és elvárják hogy a követelménynél többet viszonozzunk.
Viselkedési alapszabályok:
  • az iszlám vallás követőjének neve a mozlim, nem mohamedán;
  • nem illik az arab családok női tagja iránt érdeklődni;
  • nem illik mereven nézni az arab nőket;
  • a hölgyek ne viseljenek mélyen kivágott, a karokat, vállakat szabadon hagyó ruhát, rövid ruhát, szoknyát, de lehetőleg nadrágot se viseljenek;
  • ne dicsérjük a lakás berendezéseit, mert ősi szokás miatt a házigazdának ezeket fel kell ajánlania a vendégnek;
  • nem szeretik a kutyát, mert balszerencsét hozó állat, ne adjunk kutyát ábrázoló képet, tárgyat ajándékba;
  • bal kézzel ne fogjunk meg élvezeti cikkeket, egyéb tárgyakat;
  • du. 2-4 tart a déli pihenés ideje, ilyenkor nem illik vendégségbe menni, vendégeket fogadni;
  • csak ott fényképezzünk, ahol megengedett;
  • ne mutogassunk beszéd közben partnerünkre.
Az étel- italfogyasztással valamint az ajándékozással óvatosan kell bánni, mert ezekre külön szabályok vonatkoznak. Pl. tilos sertéshúst enni, helyette inkább birka vagy csirkehúst esznek. Vendégségben udvariatlanság mindent megenni a tányérról ill. az üdítőt az utolsó cseppig kiinni a pohárból sem helyes. A legfinomabb falatokat a házigazda kézzel veszi ki a tálból, és teszi vendége szájába à megtiszteltetésnek számít. Ha az arab embernek ízlik az étel akkor azt csámcsogással és szürcsöléssel fejezi ki, amíg ez nálunk udvariatlanság addig náluk természetes sőt kedves gesztus. Egyes arab országokban az alkohol minden formája szigorúan tiltva van. (Szaúd-Arábia, Kuvait, Líbia)- még az alkohol birtoklását is büntetik. A vendégeket szinte mindig megkínálják kávéval vagy üdítővel és a kávé el nem fogadása számukra sértés, mivel a kávézásnak külön szertartása van. Arab specialitás a beduin kávé, mely nagyon erős (csak néhány cseppet töltenek), alj nélküli csészében szolgálják fel. Kétszer illi belőle kérni, majd a vendég a két újjal fogott csészét megrázza ezzel jelezve, hogy már nem kér többet. A csészét nem illik letenni, hanem vissza kell adni annak, aki kínálta.
Az étkezés etikettjéhez tartozik a hosszú beszélgetés az előétel, a mezze mellett.
Az üzleti életben nagyon fontosak a személyes kapcsolatok, célszerű baráti viszonyt kialakítani az üzlet partnerrel. (elősegítheti a baráti fogadtatás, színvonalas vendéglátás, megfelelő ajándék) Az ajándék számukra esztétikus és használható holmit jelent. Gyakran meg sem nézik mit kaptak, sőt meg sem köszönik azt, ez náluk természetes. A tárgyalás udvariaskodással kezdődik, majd a kávé elfogyasztása után rátérnek a tárgyra. Az üzletkötések velejárója az alku. Az araboknál szükség van kommunikáció során a közelségre, pl. a testszag kommunikációs értékű. Megszokott a hosszú és közvetlen szemkontaktus is.- csak a férfiaknál, a hölgyeknél ugyanis elvárják a távolságtartást és a tiszteletet. Az arabok többsége ma is követi a hagyományos öltözködési (földig érő, ingaszerű ruha, felette barna vagy fekete köppeny, sapka- férfiak) szokásokat otthon, az utcán, és a hivatalokban is, külföldön azonban európai ruházatot öltenek. Minél idősebb és vallásosabb valaki annál sötétebb ruhát visel. A családjuknak élő nők csak csadorban jelenhetnek meg bárhol. A nők ötözékének a lényege, hogy az egész testet beburkolja és az alakjuk se látszódjon.
A férfiak többsége bajuszt vagy szakállat viselnek, ez a férfiasság jele. Fontos kritérium, hogy nem hordanak fülbevalót vagy copfot.
A vendégségben a házigazda mindig magasabban ül, figyelni kell az asztalnál arra hogy a cipő talpa ne forduljon a másik felé mert ezt tartják a test legpiszkosabb részének, így tiszteletlenség. Valamint csak jobb kézzel esznek, mert a bal kéz tisztátalan.


1 megjegyzés:

  1. Miket nem szabad ajándékozni? Minden variációban? Párok között egymásnak, stb..?!
    Előre is köszönöm a választ!

    VálaszTörlés