2011. június 10., péntek

Protokoll ügyintéző adminisztráció 5.tétel

5. Részlegvezetője megkéri Önt, hogy gyűjtse össze azokat a felügyeleti szerveket, melyek a vállalkozás üzemeltetéséhez szükségesek, és szükség szerint készítsen információs táblát ezekről a vendégtérbe, illetve ellenőrizze a Vásárlók Könyvét. Ismertesse a kötelezően feltüntetendő felügyeleti szerveket! A feladatot a tételhez kapcsolódó idegen nyelvű telefonos szituációval kell kiegészíteni!

Rendkívüli események kezelése:
A rendkívüli eseményeket mindenképpen egy vagy több hivatalos szervezet bevonásával kell megoldani, pl. ha az utazási irodában reklamál egy utas, mert nem olyan ellátást kapott a szállodában, amilyet kifizetett, akkor panaszt tehet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál; vagy az is előfordulhat, hogy az utas rosszul lesz valamilyen ételtől, amelyet a szálloda éttermében evett® ez esetben panaszt tehet az ÁNTSZ-nél. Minden vitás esetről jegyzőkönyvet kell felvenni, a jegyzőkönyvnek minden esetben a valós törvényeket kell tartalmaznia, illetve pontosnak kell lennie (idő tekintetében). A jegyzőkönyv a törvény előtt bizonyító okirat, bírósági vagy egyéb hivatalos eljárások jogi alapjául is szolgálhat.

Felügyeleti szervek:
  • Területileg illetékes önkormányzat jegyzője
  • ÁNTSZ
  • APEH
  • Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
  • Gazdasági Versenyhivatal
  • Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) - utazási irodák esetén
  • Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) - pénzváltás esetén
Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
A fogyasztókat védi. Ellenőrzése széles körű, ezen kívül tanácsokkal látja el a fogyasztókat. Ellenőrzi a megállapított árakat, a termékek biztonságát és a panaszokat. Tájékoztatást ad a vállalkozó kötelezettségeiről, a fogyasztó jogairól. Fellép a megtévesztés ellen. Honlapján (www.nfh.hu) hasznos tudnivalókat közöl a szavatosságról, a jótállásról, az internetes vásárlásról, valamint megtörtént esetekről. A vállalkozásokat tájékoztatja az új jogszabályokról, konferenciákról.

Gazdasági Versenyhivatal
Fellép a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlattal szemben, ha az a gazdasági verseny érdemi befolyásolására alkalmas. Tájékoztat hasznos tudnivalókról.

Területileg illetékes önkormányzat jegyzője
A kereskedelmi vállalkozásokkal kapcsolatban felmerülhet a kereskedelemmel kapcsolatos igazgatási hatásköre, valamint a pénzügyi feladatok terén adó-és illetékbefizetéssel kapcsolatos teendői. Hitelesíti a Vásárlók Könyvét.

Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal
Az utazási irodák működését szabályozza a 213/1996. kormányrendeletben. Ez alapján utazásszervező, illetve utazásközvetítő tevékenységet Magyarországon csak az az utazási vállalkozó folytathat, akit a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal által vezetett hatósági nyilvántartásba bejegyeztek.

Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete
A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen piaci magatartás ellen lép fel. Felügyeleti jogköre egy utazási iroda esetében csak a nem alaptevékenységként végzett pénzváltásra terjed ki.

Tudnivalók a Vásárlók Könyvéről:
·      A/4-es méretű, nyomtatott füzet. Fedőlapjára nagy betűkkel  van rányomtatva az elnevezése, illetve a vonatkozó törvény néhány passzusa.
·      A könyvborítót a helyi jegyző lepecsételt, nemzeti színű fonallal, valamint aláírásával hitelesíti.
·      Jól látható helyre kell kifüggeszteni a hozzá tartozó tollal együtt.
·      A nyomtatvány húsz sorszámozott, hárompéldányos oldalból áll.
·      A Vásárlók Könyvének minden, a fogyasztókkal közvetlen kapcsolatban álló kereskedelmi, vendéglátó, fogyasztási cikkeket javító és kölcsönző tevékenységet végző helyen lennie kell.
·      Ha a kereskedő szabálytalanul kezeli, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség intézkedésével és akár ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal is számolhat.
Bármilyen észrevételt, javaslatot, panaszt bele lehet írni.

Bejegyzések utóélete:
A törvény előírja a kereskedőknek és szolgáltatóknak, hogy a Vásárlók Könyvében rögzített panaszt, észrevételt azonnal ki kell vizsgálni és erről harminc napon belül, írásban kell értesíteni a vásárlót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése