2011. június 14., kedd

Rendezvényszervezés 13.tétel

13/A Négynapos országos műemlékvédelmi konferencia helyszíne: Sopron, Hotel Lövér. A négynapos rendezvényre összesen 84 fő jelentkezett, egyharmaduk azonban csak a konferencia bizonyos napjának/napjainak programjain vesz részt. A konferencia programja tartalmas: megnyitó, két plenáris ülés, szekcióülések, a helyi Műemlékvédő Egyesület elnökének referátuma, Sopron, Kőszeg, Szombathely műemlékeinek megtekintése autóbusszal és idegenvezetővel, találkozó a felkeresett városok vezetőivel, a fertődi Esterházy kastély megtekintése, Sopron műemlékeinek fotókiállítása, ausztriai utazás: Eisenstadt /Kismarton/ és Ruszt műemlékei, a Soproni Petőfi Színház előadásának megtekintése, stb. Mit gondol, miért Sopron a műemlékvédelmi konferencia helyszíne? Fertőd és Kismarton: mi a közös vonzerejük? Mi a különbség plenáris ülés és szekcióülés között? Milyen ülésfajták ismertek, és mi ezek jellemzője? Mi szerint csoportosíthatók az ülések? Milyen feladatok várnak a rendezvényszervezőre a rendezvény négy napja alatt?

Információtartalom vázlata

                 Rendezvényszervező feladatai a négynapos konferencia idején
                 Az ülések fajtái és jellemzői
                 Ülések csoportosítása
                 Fertőd és Kismarton /Eisenstadt/ közös vonzereje
                 Sopron műemlékei
__________________________________________________________________________________

Rendezvényszervezés feladatai a négynapos konferencia idején: rendezvényszervezés folyamata (Rendezvényszervezés 2.tétel)

Ülések fajtái:

  • Konferencia: Előre meghatározott napirend és program szerint zajló általában problémamegoldó ülés. A hallgatóság kérdezhet, kritizálhat vagy vitatkozhat. Ezek a kongresszusoknál kisebb létszámú ülések, kevesebb téma megtárgyalására irányulnak nem túl hosszú időtartamban.

  • Kongresszus: Egy szakmai, kulturális, vallási vagy más csoport több száz vagy több ezer képviselőjének rendszeres találkozása. Csak a szervezet tagjai vehetnek részt rajta. Gyakran egy téma megvitatására hívják össze. Meghatározott gyakorisággal kerül megrendezésre. Az ülés több napig tart és párhuzamos szekciókban folyik.


  • Plenáris ülés: Valamennyi arra jogosult résztvevő egyszerre van jelen, szigorú napirend szerint zajlik. Általában ünnepélyes esemény.

  • Poszter-szekció: Általában tudományos kutatások prezentálására használják. A folyosót, termet úgynevezett poszter-táblákkal rakják tele. Minden résztvevő kap egy ilyen táblát, amire felírja munkásságának, kutatásának legújabb eredményeit.


  • Szeminárium: Oktató, képzés jellegű találkozó. A közös érdeklődésű hallgatóság a kérdésektől eltekintve passzív. A létszám általában kicsi. A magyarázatot audivizuális eszközökkel segítik. A résztvevők írásos anyagokat kapnak kézhez.

  • Szimpózium: Egy meghatározott témában felkért előadók és szakértők beszélnek a kérdésben jártas hallgatóság előtt, a vita után ajánlásokat fogalmaznak meg.

Ülések csoportosítása:
    1. Tartalom alapján:
      • Tudományos / szakmai / politikai / kormányzati / vallási / sport / kulturális
    2. Földrajzilag:
·        Helyi / hazai (nemzeti) / regionális / nemzetközi
Mi a különbség plenáris ülés és szekcióülés között?
Plenáris ülés: Valamennyi arra jogosult résztvevő egyszerre van jelen.
Szekcióülés: Több kisebb teremben vannak különböző előadások.

Fertőd és Kismarton /Eisenstadt/ közös vonzereje
Mindkét helyen található Esterházy kastély.
Haydn az Esterházyak udvari zeneszerzője volt. Fertődön és Kismartonban is élt és alkotott.
Bergkirche mauzóleumában található a sírja. (Kismarton)

Mit gondol, miért Sopron a műemlékvédelmi konferencia helyszíne?
Sok műemlék található Sopronban:
·        Patika Múzeum
·        Zsinagóga
·        Városháza
·        Tűztorony
·        Erdészeti Múzeum
·        Kecske-templom
·        Szentháromság-szobor
·        Stornó-ház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése