16/A Ön közismert, exkluzív, de hirdetésekben gazdag képes magazin munkatársa. A magazin fogadást ad megjelenésének tizedik évfordulója alkalmából. A fogadásra télen, 18:00-23:30 óra között kerül sor. A helyszín egy színházépület, melynek van tágasabb fogadótere is. Program és állófogadás várja a meghívottakat: hirdetőket, újságírókat, fotósokat, terjesztőket, a lapkiadó, a nyomda és saját munkatársait. Főnöke Önt bízta meg a fogadás megszervezésével és lebonyolításával. A meghívottak körét és a helyszínt már kiválasztotta. Milyen feladatokat kell elvégeznie a fogadás megszervezése során? Milyen programo/ka/t javasol? Hogy oldja meg a vendéglátást? Készítse el a meghívót R.S.P.V. és öltözet jelzéssel! Miben segíti munkáját az R.S.V.P. jelzés? Milyen egyéb társadalmi programokat ismer?
Információtartalom vázlata
– Társadalmi programok fajtái
– A fogadás megszervezésének feladatai
– Programjavaslat a fogadás idejére
– Vendéglátás megszervezése
– Meghívó elkészítése
– R.S.V.P. szerepe a fogadás megszervezésében
_______________________________________________________________________
A fogadás megszervezésének feladatai: Rendezvényszervezés folyamata (Rendezvényszervezés 2. tétel)
Programjavaslat a fogadás idejére:
- Megnyitó, köszöntő
- Állófogadás a színház előterében
- Színházelőadás kibérlése
Vendéglátás megszervezése: Állófogadás
Állófogadás jellemzői:
· Bármelyik napszakban megszervezhető, így estére is.
· Lehet ünnepélyes és kevésbé ünnepélyes is.
· Célja: A rendezvény résztvevői számára az általánostól eltérő vendéglátás biztosítása.
· A vendéglátást büfészerviz formájában oldjuk meg.
· Kivételes esetektől eltekintve a vendégek állva fogyasztják el az ételeket. ( Kivétel pl.: az idős vendégek számára a falnál helyezünk el székéket)
· Általában valakinek vagy valaminek az ünneplésére, köszöntésére szervezik, így megfelelő az alkalomhoz (magazin 10. évfordulójához)
· Ünnepélyes megnyitóval, köszöntéssel szokás kezdeni.
· Esténként ünnepélyes. (Ezért a dress code: black tie az eseményünkön)
· Nagy létszámnál szervezünk állófogadást.
· Időtartama általában 1,5-2 óra.
· Hátrányai: nehézkesebb így az étkezés, nagyon nagy az előkészítési idő.
Állófogadás fajtái:
Színvonal szerint:
- Egyszerű fogadás: Egyszerű nyersanyagok, ételek, elkészítési módok, tálalás. Szűkebb étel és ital választék. (sajtófogadás)
- Közepes szintű fogadás: Kicsit nagyobb választék, szélesebb étel- és italválaszték. A külsőségekre jobban oda kell figyelni.
- Magas szintű protokollfogadás: Fontos a helyszín pontos megválasztása. Lehető legnagyobb, legjobb étel- és italválaszték. Legfontosabb szempont a minőség. Kiemelt szerep jut a kapcsolódó rendezvényeknek.
Ellátás jellege szerint:
- Főétkezés jellegű: Ebéd vagy vacsora időben szervezik. Ebéd- és vacsorakínálat, meleg ételek jellemzik.
- Nem főétkezés jellegű: Nem célja egy ebédet vagy egy vacsorát kiváltani. Meleg ételek nem szerepelnek a kínálatban. Falatok, szendvicsek jellemzőek.
Meghívó elkészítése (tartalma):
- „Meghívó” szó
- A meghívott személy neve, rangja ( Tudjuk, hogy házas, akkor „Önt és feleségét/férjét”, nem tudjuk a viszonyt, de vihet magával kísérőt a vendég, akkor „Önt és kísérőjét”)
- A meghívás tényét
- Alkalom
- Rendezvény műfaja
- Időpont és helyszín
- Dress code
- Visszajelzés tényére vonatkozó rövidítés: R.S.V.P. ( Kérem válaszoljon!)
R.S.V.P. szerepe a fogadás szervezésében:
Fontos, hogy tudjuk, hogy hány vendégre számíthatunk. Ha nem jelzett vissza a meghívott vendég, akkor fel kell hívnunk és meg kell kérdeznünk, hogy számíthatunk-e a jelenlétére. Vezetőnél a titkárnőjét hívjuk fel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése