2011. június 10., péntek

Protokoll ügyintéző adminisztráció 8.tétel

8. Egy vendég érkezik Önhöz, és párizsi utazásához kér segítséget. Budapest - Párizs útvonalra kér menetrendeket és utazási lehetőségeket Öntől mint szolgálatot teljesítőtől. A recepción csak az internet segítségével tud felvilágosítást adni. Ismertesse a vasúti, az autóbuszos és a légi közlekedési menetrendek elérhetőségi címeit és kezelését! A feladatot a tételhez kapcsolódó idegen nyelvű telefonos szituációval kell kiegészíteni!

Menetrendi időszakok:
A vasúti menetrendeknél nyári és téli menetrendi időszakot (v6) különböztetünk meg, és a kettő képez egy menetrendi évet (v7). A menetrendi időszakokat a vasutak két évre előre nemzetközi megállapodásban rögzítik, ami valamennyi európai vasútra kötelező. Az egyes menetrendi időszakok vasárnap 0 órakor kezdődnek és szombaton 24 órakor végződnek. A menetrendi év kezdete, illetve vége egy decemberi hétvégére esik. A menetrendek az időadatokat minden esetben a keresett város (megállóhely) területén érvényes időszámítás szerint, vagyis helyi időben tartalmazzák.

Jegyek érvénytartama:
A belföldi menetjegyek érvénytartama a jegyfajtától, az esetleges kedvezménytől, a kilométer távolságtól függően változó, 2 naptól 1 hónapig terjedhet. A nemzetközi jegyhez csatlakozóan kiadott belföldi menetjegyek érvénytartama azonos a nemzetközi jegyével. TCV forgalomban a jegyek általában 2 hónapig érvényesek. Ettől eltérő érvénytartamok főleg a különféle kedvezményeknél fordulnak elő. A menetjegyek érvénytartama általában a jegyváltás napján kezdődik, de lehetőség van legfeljebb 2 hónapos előreváltásra is, ilyenkor a jegyen fel kell tüntetni az érvényesség első napját.

Útmegszakítás:
 Magyarországon a belföldi menetjegyekkel az útmegszakítás általában egy alkalommal, láttamoztatási kötelezettség mellett lehetséges, TCV Nemzetközi forgalomban az érvénytartamon belül általában korlátlan számban és láttamozási kötelezettség nélkül megszakítható az utazás. Az útmegszakítás nem befolyásolja a jegyek érvénytartamát. A meghatározott időpontra és helyre szóló jegyekkel (pl. hálókocsijegy) nem szakítható meg az utazás.

Helybiztosítás:
Kötelező helybiztosítás: A kötelező helybiztosítással közlekedő vonatokra csak helyjeggyel lehet felszállni. Az érdekelt vasutak az ilyen vonatok helykontingensét nemzetközi értekezleteken osztják el - a szükségletekhez igazodva - egymás között egy-egy menetrendi időszakra. Az elosztás eredményeképpen a vonat útvonalán fekvő valamennyi főváros /esetleg más fontosabb város/ rendelkezik saját helyekkel, amelyeket az illetékes helyelosztó irodák tartanak nyilván.

Fakultatív helybiztosítás: A fakultatív helybiztosítással közlekedő vonatoknál vagy az egész vonatra, vagy csak egyes kocsikra lehetséges a helybiztosítás, de a helyjegyes kocsikban is lehet helyjegy nélkül utazni, ha van szabad ülőhely. A helyjegyes kocsik összes ülőhelyével a kiindulási vasút helyelosztó irodája rendelkezik. A kocsik közlekedési útvonalán fekvő többi állomásnak innen kell a helyet lekérni, (pl. Wien a Budapest-Párizs között közlekedő kocsiba Wien-Párizs viszonylatra a helyet Budapesttől kéri le). Ha az utas egy ülőhelyet nem a kocsi teljes közlekedési útvonalára foglal le, ugyanazt a helyet másik utas részére is le lehet foglalni a további útszakaszra.

A háló- és fekvőhelyes kocsikat csak olyan utasok vehetik igénybe, akiknek az adott kocsiban biztosított helyük van. A helyeket nem kötelező, de ajánlatos előre biztosítani. Az utasnak módjában áll a háló-, vagy fekvőhelyes kocsi kalauzánál utazás közben is helyet biztosítani és a szükséges pótjegyeket megváltani, ezek árának kifizetése azonban az esetek többségében csak valutában történhet.

Repülőjegy vásárlás:
A Malév honlapjának kezdőlapján, a Repülőjegy menüpontban is tud foglalni. A foglalás első lépéseként válassza ki az induló- és a célállomást, majd az utazás időpontját és az utasok számát. A tovább gombra kattintva megadhatja, hogy milyen osztályon kíván utazni, ezután a jegyvétel módját, végül az utazók adatait. A foglalás utolsó lépésében tudja kifizetni a lefoglalt jegyet. Ezután visszaigazolást kap a foglalásról.
Repülőjegy és biztosítás: A repülőjegy megvásárlásakor nemcsak utasbiztosítást, de repülőjegy-biztosítást is köthet arra az esetre, ha a repülőjegy feltételei nem engedik a későbbi lemondást.
A repülőjegyek között különbség lehet az alábbiak szerint:
 A helyfoglalási osztályok szerint nem csak business és turista osztály létezik, hanem ezeken belül több kategóriájú repülőjegy van, amelyeknek az ára függ a jegy egyéb paramétereitől. 
 Érvényesség alapján lehet 1, 3, 6 hónapos vagy hosszabb ideig érvényes repülőjegy. Léteznek olyan díjtételek is, amelyek visszaútja nyitott bizonyos időre, pl. 6 hónapra. Ilyenkor a helyet csak az odaútra foglaljuk le, visszafelé út 6 hónapon belül bármikor megtehető.
A repülőjegy kiállításának módja alapján utasaink vehetnek papíralapú és elektronikus jegyet is. A IATA ajánlásának megfelelően 2008. június 1-jétől a Malév járatokra kiállított elektronikus jegyek aránya jelentősen nő.
 Az utazás típusa szerint léteznek oda-vissza jegyek és egyirányú jegyek. Az egyirányú jegyek ára magasabb, mint egy oda-vissza útra szóló jegy árának a fele. Repülőjegyek kifizetésének időpontjában is lehetnek eltérések: a repülőjegyek többségét az utazást megelőzően le lehet foglalni, majd egy későbbi időpontban kifizetni. Ez a lehetőség az akciós díjtételű repülőjegyekre általában nem vonatkoznak, azokat a foglalással egyidejűleg kell kifizetni..
 Kedvezmények: a legtöbb jegy árából a Malév külön kedvezményt ad a gyermekeknek (2-12 éves korig) és a csecsemőknek (2 éves kor alatt). Az akciós jegyek árából általában nem adunk további kedvezményeket.
 Átfoglalás, jegyvisszaváltás: gyakori probléma a repülőjegy vásárláskor, hogy az esetek többségében a legolcsóbb jegyek nem foglalhatók át és nem válthatók vissza. Előfordulhat, hogy elutazunk valahova, ahol szeretnénk tovább maradni, vagy esetleg hamarabb visszajönni. Érdemes felmérni ennek eshetőségét és olyan jegyet választani, ami alkalmas arra, hogy ezt megtehessük.
Telepített jegyek: lehetőség van arra is, hogy Ön külföldön tartózkodó ismerősének vásároljon repülőjegyet. Pl. Ön Hollandiában van, és szeretné megvenni Magyarországon tartózkodó rokonának, ismerősének a repülőjegyét, aki azt Magyarországon átveheti. Ennek bizonyos többletköltsége van és akciós díjtételű repülőjegyekre nem alkalmazható.
 Az elektronikus jegy bevezetése a magyar nemzeti légitársaság utasainak gyorsabb és kényelmesebb jegyvásárlást tesz lehetővé, a vállalat számára pedig költségmegtakarítást, valamint egyszerűbb és pontosabb elszámolást biztosít.
Az e-jegy bevezetése és használatának kiterjesztése minőségi változást jelent mind az utasok, mind pedig a Malév számára.
Utazás autóbusszal:
Az autóbuszjárat csak érvényes menetjeggyel, bérlettel, illetve az utazási jogosultság egyéb módon történő igazolásával (továbbiakban együtt: utazási igazolvány) vehető igénybe. Az egyes utazási igazolványok használatát jogszabályok vagy a díjszabás különböző jogosultságokhoz köti. Az olyan utazási igazolványok, amelyek használatához a jogosultság igazolása is szükséges, csak a megfelelő igazolással együtt érvényesek
A VOLÁN egyes autóbuszjáratokon meghatározott utazási igazolványok felhasználását kizárhatja. A korlátozás a menetrendben kerül meghirdetésre.

Érvényes utazási igazolvánnyal nem rendelkező utasnak legkésőbb az autóbuszra felszálláskor felhívás nélkül menetjegyet vagy bérletet kell váltania. Az utazási igazolvánnyal rendelkező utasnak szintén legkésőbb felszálláskor kell utazási igazolványát kezelnie, kezeltetnie, ellenőrzésre felmutatnia stb., vagy utazási jogosultságát igazolnia. A különböző jogosultsághoz kötött utazási igazolványokat a jogosultságot igazoló igazolásokkal együtt kell a jegykezelőnek felmutatni, illetve átadni.

A VOLÁN egyes autóbuszjárataira lehetővé teszi férő-, illetve ülőhely előzetes foglalását helyjegy vagy helyfoglalást is tartalmazó menetjegy elővételben történő megváltásával. Az ilyen módon lefoglalt ülőhelyeket a VOLÁN a helyjeggyel (elővételi jeggyel) rendelkező utas számára fenntartja. Ha helyjeggyel (elővételi jeggyel) nem rendelkező utas a fenntartott ülőhelyet elfoglalja, azt a helyjegy (elővételi jegy) felmutatójának át kell engednie.

A VOLÁN az elővételben váltott menetjegy díját és a poggyászviteldíjat visszatéríti, ha az utas menetjegyét utazásra nem használta fel. A VOLÁN a visszatérítendő összegből kezelési költséget von le, amelynek mértékét a díjszabás tartalmazza. Kezelési költség nem kerül levonásra, ha az utas a menetjegyet az autóbuszjárat elmaradása vagy férőhely hiánya miatt nem használta fel, illetve utazásáról forgalmi zavar miatt lemond. Az autóbuszjárat elmaradását, a férőhely hiányát, illetve a forgalmi zavart az utas köteles igazoltatni az érintett autóbuszjárat, illetőleg az állomás személyzetével az utazásra fel nem használt menetjegy
hátoldalán vagy külön igazoláson.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése