2011. június 17., péntek

Művelődéstörténet 7.tétel

7/A A hazai rendezvények igen sok világhírű művésszel ismertetik meg a közönséget. Sokan nem is tudják, minek köszönhető, hogy hol amerikai (Mormon együttes, American Ballet Theatre, New York City Ballet stb.), hol orosz /Lev Szolodovnyikov stb.), hol portugál (Marica stb.), hol bármely országbeli vendégművész produkciójának örülhetünk. Az egyik rangos esemény a Budapesti Tavaszi Fesztivál, ahol a világhírű énekeseken és táncosokon kívül világhírű zenekarok is bemutatkoznak. De nemcsak a kultúrában, a turizmus valamennyi környezetében is számos pozitívumot könyvelhetünk el. Foglalja össze Magyarország kétoldalú kulturális kapcsolatait és annak jelentőségét! Milyen rendezvények köszönhetők a magyar-olasz, magyar-francia és magyar-osztrák kulturális kapcsolatoknak? Példákkal alátámasztva foglalja össze a Külügyminisztérium szerepét Magyarország nemzetközi gazdasági kapcsolatainak alakulásában!
Információtartalom vázlata

– Magyarország kétoldalú kulturális kapcsolatai és annak jelentősége
– A magyar-olasz kulturális kapcsolatok eredményessége – példákkal
– A magyar-francia kulturális kapcsolatok eredményessége – példákkal
– A magyar-osztrák kulturális kapcsolatok eredményessége – példákkal
– A Külügyminisztérium szerepe Magyarország nemzetközi gazdasági kapcsolatainak alakulásában – példákkal
________________________________________________________________________

Magyarország kétoldalú kulturális kapcsolatai és annak jelentősége:

 Az Oktatási és Kulturális Minisztériumnak több mint 100 országgal van oktatási és kulturális kormányközi egyezménye, melyek konkrét feladatvállalásokat nem tartalmaznak. Az erre épülő munkatervek tartalmazzák az ösztöndíjas csereprogramokat, kutatók cseréjét és egyéb tudományos együttműködési lehetőségeket. Állandó munkakapcsolatunk mintegy 50 országgal van. A kétoldalú kapcsolatok fenntartásáért a nemzetközi szakállamtitkár felügyelete alá tartozó Kulturális és Oktatási Szakdiplomáciai Főosztály felelős.

A kétoldalú nemzetközi oktatási, tudományos és kulturális munkatervek alapján meghirdetett pályázatokról (teljes egyetemi képzés, részképzés, hosszú és rövid tanulmányutak, nyári egyetemek, doktori képzés stb.) a MÖB Irodája nyújt részletes felvilágosítást.

A magyar-olasz kulturális kapcsolatok eredményessége – példákkal: A hagyományosan jó és eredményes magyar-olasz kulturális kapcsolatok bázisát az 1965-ben aláírt kulturális egyezmény alapján négyévente megújítandó oktatási-kulturális munkatervek képezik. Hazánk olaszországbeli kulturális jelenlétét a Római Magyar Akadémia, míg Olaszország itteni megjelenését a Budapesti Olasz Kultúrintézet biztosítja.
A Római Magyar Akadémia 1927 óta működik az olasz fővárosban; székhelye, a Falconieri-palota a magyar állam legértékesebb külföldi ingatlana. A második világháború kitöréséig terjedő időszak az intézet első aranykorának tekinthető: az ekkor itt lakó magyar tudósok kutatási eredményeit rendszeresen közölte az Annuario című folyóirat, a művészösztöndíjasok munkássága nyomán pedig önálló irányzat bontakozott ki a hazai festészetben és szobrászatban. 1950-ben a Római Magyar Akadémia a nagykövetség része lett, és megfosztották önálló tudományos és művészeti intézeti jellegétől. A helyzet 1956 után, a külföldi kulturális és tudományos programok szervezésének újraindításával változott meg.
A rendszerváltást követően az intézmény tevékenysége tovább formálódott. Ma hármas funkciót – kulturális közvetítés, tudományos tevékenység, ösztöndíjasok segítése – lát el, tudományos tevékenységét az 1995-ben újjáalakult a Fraknói Vilmos Történeti Intézet szakmailag önállóan szervezi.
Az Akadémia tudományos részlege rendszeresen szervez konferenciákat, előadó- és vitaesteket, könyvbemutatókat, történeti tárgyú kiállításokat. A Fraknói Intézet könyveket ad ki, továbbá két tudományos folyóiratot (Annuario, Fontes) is megjelentet. Feladata az Olaszországban található magyar emlékek nyilvántartása és óvása is.
A Római Magyar Akadémia kulturális tevékenységének a koncertek és filmvetítések mellett fontos részét képezik a havonta szervezett képzőművészeti tárlatok, illetve a kéthavonta váltott fotókiállítások. Hazánk általános megismertetését szolgálják az egy-egy témát középpontba helyező eseménysorozatok, mint a 2000-es jubileumi szentév, a 2002-es „Magyarország előtérben” c. kulturális évad, a 2003-as Rákóczi- vagy a 2005-ös József Attila-emlékév. 2006-ban Bartók-emlékévad megrendezésére kerül sor, melynek római megnyitóján a tervek szerint mindkét állam köztársasági elnöke részt vesz.
Az Olasz Kultúrintézet Olaszország budapesti nagykövetségének kulturális osztálya. Tevékenységi köre sokrétű, kiterjed többek között kulturális rendezvények szervezésére; az olasz irodalom népszerűsítésére; magyarországi kulturális eseményeken való olasz részvétel megszervezésére; kiállítások, hangversenyek, színházi előadások és filmvetítések, valamint tudományos konferenciák rendezésére. Italia&Italy címmel folyóiratot jelentet meg.

A magyar-francia kulturális kapcsolatok eredményessége – példákkal: Az elmúlt időszakban a magyar–francia együttműködés a kultúra és az oktatás területén kiemelkedően jó eredményeket mutat. Az igen sikeresnek tartott 2001-es magyar évet (MAGYart) követő időszakról immár elmondhatjuk, bebizonyította, hogy az együttműködés nem csak egy programra korlátozódott, hanem megmaradt, szilárd, hosszabb távon is tartós és egy-egy konkrét program megvalósításához is gyorsan és hatékonyan mobilizálható kapcsolatok létrehozásához vezetett. A Magyar Gazdaság Éve (MAGÉV) megszervezésének ötlete a MAGYart sikeréből is fakadt.
A Franciaországban szervezett magyar vonatkozású kulturális rendezvények száma a 2001. évi magyar év időszakához viszonyítva nem csökkent, sőt a 2003/2004-es esztendőben mennyiségében elérte, majd 2004/2005-ben meghaladta a 2001-es kiemelt szintet. A magyar fél meghívásának eleget téve a Franciaország a MAGYart-ra válaszként 2004-ben megszervezték a FranciArt programsorozatot Magyarországon.
A magyar kultúra terjesztésének franciaországi központja a Párizsi Magyar Intézet, de a magyar programok mind gyakrabban vannak jelen a legkülönbözőbb franciaországi kulturális központokban (Ezt a jelenlétet Franciaországban mintegy 30 magyar–francia baráti társaság, hét kb. konzulátus, mintegy 40 regionális, illetve önkormányzati együttműködés segíti.)

Magyarország kilépett Franciaország „rutin-kapcsolatainak” köréből és kiemelkedően fontos kulturális partnerré vált. Olyan francia „presztízs-programok” valósultak meg Magyarországon, mint a Monet-kiállítás vagy a 2005-ös „Fény és árnyék 400 év francia festészetében”. A francia együttműködésben további nagy rendezvények előkészítése van folyamatban: a Luxemburgi Zsigmond-, és Chagall-kiállítások, a Frankofónia éve, a Bartók-év, az 1956-os magyar forradalom megünneplése kiemelt programként szerepelnek a két ország közötti együttműködési tervek között.
A kultúrával kapcsolatos magyar törvényelőkészítő tevékenység nagy mértékben támaszkodott a francia tapasztalatokra és törvényekre (pl. Múzeumi Törvény, Filmtörvény), hasonló megközelítést fogalmazunk meg a kulturális kivétel („exception culturelle”), majd a kulturális sokszínűség („diversité culturelle”) elvének előtérbe helyezésével.
A francia állam ösztöndíjakkal kapcsolatos politikája nemzetközi összehasonlításban igen jó és a magyar fél számára kifejezetten hasznos. Kiemelkedően fontos szerepet játszik a két ország felsőoktatási együttműködésében a párizsi Magyarságtudományi Központ (Paris III, CIEH), mely 2005. március 10-én avattatta díszdoktorává Kertész Imrét, és a budapesti Egyetemközi Francia Tanulmányok Központja (CIEF), mely az ELTE-re telepítve végez hasonló feladatokat.

A magyar-osztrák kulturális kapcsolatok eredményessége – példákkal:
- Egyezményes kapcsolatok: A két ország kulturális együttműködésének keretét az "Osztrák Köztársaság és a Magyar Köztársaság Vegyes Bizottságának Osztrák-Magyar Kulturális és Tudományos Együttműködési Egyezménye" képezi, melyet 1976. május 19-e óta háromévenként újítanak meg, és rögzítenek, az ún. Jegyzőkönyvben. Az aktuális Jegyzőkönyvet 2001. december 7-én írták alá, és 2004. december 31-ig volt érvényes, majd újabb két évre meghosszabbították. A munkaterv a kulturális együttműködés keretében szorgalmazza többek között a kulturális intézmények közötti közvetlen kapcsolatfelvételt, művészek, írók, szakértők cseréjét, színházi együttesek közvetlen kapcsolatait, kortárs művészeti kiállítások rendezését. A kétoldalú oktatási, egyetemközi kapcsolatokat, a magyar tanszék, illetve a lektori és vendégtanári rendszert szintén a munkaprogram szabályozza.
- Közép-európai Kulturális Platform: Az osztrák külügyminisztérium 2001-ben kezdeményezte egy regionális kulturális platform létrehozását Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia részvételével. A Közép-európai Kulturális Platform (KeKP) megalakulása (2001. június 6.) utáni első hivatalos ülésére 2001. szeptember 24-25-én, Budapesten került sor. A kezdeményezés célja a résztvevő országok külügyminisztériumai közötti kulturális együttműködés előmozdítása, és a közös rendezvényeken való együttes megjelenés. A Platform országok először 2001. decemberében, a soros belga EU elnökség ideje alatt bemutatott közös brüsszeli gálaesten jelentek meg. Miniszteri szinten megállapodás született arról, hogy az uniós elnökséghez kapcsolódóan a jövőben is kulturális gálákat rendeznek a tagországi külügyminisztériumok kulturális főosztályainak szervezésében. Ennek szellemében került sor közös táncgálára a dán elnökség fővárosában, Koppenhágában, drámaestre Athénban és jazzkoncertre Rómában. A KÜM Kulturális és Tudományos Főosztályának szervezésében és támogatásával hazánk minden alkalommal színvonalas produkcióval mutatkozott be a KeKP rendezvényein. A Platform országok az ír EU-elnökség során közös irodalmi estet szerveztek Dublinban. Isztambulban könyvfesztiválon mutatkozott be Közép-Európa irodalma. 2005. első félévében, a luxemburgi elnökség során egy, a modern építészetet ismertető fotókiállítás került bemutatásra, amelynek szervezője Magyarország volt, illetve újabb építészeti fotókiállítást rendeztek Delhiben.
A Platform további kulturális rendezvényeket tervez 2005 őszére: Londonban dokumentumfilm-fesztivált tartanak, Pekingben pedig a Platform országok művészei a „Pekingi Zenei Fesztivál” keretében mutatkoznak be.
A 2004. év kiemelkedő magyar kulturális eseményei Ausztriában
• Magyarország EU csatlakozását és a másfél évtizedig tartó folyamatban az osztrák közreműködést ünnepelve - bécsi nagykövetségünk szervezésében - nagy sikerű gálaestre került sor 2004. május 9-én a burgenlandi Eisenstadtban, az egykori Esterházy kastély termeiben. A bécsi magyar nagykövetség rendezésében mintegy 700 kiemelt, meghívott vendég ünnepi megemlékezésen, hangversenyen és fogadáson vett részt. A nagyszámú közönség a Szombathelyi Szimfonikusok (Savaria) Pál Tamás vezényelte zenei műsorát hallgatta meg.
• Salzburgi Kulturális Napok a bécsi Collegium Hungaricummal közösen
• Magyar Impressziók – modern festészeti kiállítás
• Mednyánszky - kiállítás a Belvedere-ben
• Matzon Ákos - kiállítás a bécsi Magyar Nagykövetség épületében az év második felében.
• Tudományos ülésszak a Balassi Bálint - évforduló alkalmából 2004. októberében.
A 2005. év első felének kiemelkedő magyar kulturális eseményei Ausztriában
• Hősszerelmes és szabadsághős. Balassi Bálint és a közép-európai reneszánsz címmel kiállítás a Collegium Hungaricumban
• Pécs-Baranya Kulturális Hetek „Dél-Magyarország bemutatkozik Bécsben” címmel
• Az erdélyi borkultúra ünnepe Bécsben
• Emlékezés egy különleges barátságra – jelmondattal megrendezett ünnepségen Horváth Istvánnak, Magyarország ausztriai nagykövetének– Felkelt a nap Magyarországon – című, németül megjelent könyvét mutatták be Németország bécsi nagykövetségén a német egyesülés 15. évfordulójához igazodva. A Paul Lendvai neves publicista vezetésével tartott pódiumbeszélgetésten részt vett Horn Gyula volt miniszterelnök, Horváth István nagykövet, Hans-Henning Horstman német nagykövet és Helmut Zilk volt bécsi főpolgármester.

A Külügyminisztérium szerepe Magyarország nemzetközi gazdasági kapcsolatainak alakulásában – példákkal:
A külpolitika nem légüres térben mozog. Céljait, eszközeit a társadalom, a gazdaság és a polgárok igényei, valamint a gyorsan változó európai és globális környezet egyaránt alakítják. A Külügyminisztérium segíti a hazai külpolitikai közgondolkodást, a tárca és a magyar külpolitika törekvéseinek tudatos és a célcsoportok szempontjából differenciált megismertetését, és azoknak a kereteknek a kiépítését, amelyek a külpolitika alakításakor lehetővé teszik a különböző társadalmi rétegek, csoportok bevonását és érdekeik figyelembe vételét, érvényesítését.Pl: A magyar és az ukrán külügyminiszter kishatárforgalmi megállapodást írt alá Ungváron - Göncz Kinga találkozott a kárpátaljai magyar szervezetek és egyházak vezetőivel is. Magyarországnak kiemelt érdeke, hogy Ukrajna gazdaságilag erős, politikailag stabil legyen, és közeledjen Európához. A közös fejlesztésekhez ily módon fokozottan lehet és kell igénybe venni uniós forrásokat, annál is inkább, mert a magasabb szintű infrastruktúra azután még jobban vonzza a tőkebefektetéseket. A kárpátaljai magyarok vezetőivel lezajlott ungvári találkozóra utalva elmondta, hogy milyen bonyolult és nehéz feladatokkal jár a nyelvi, kulturális identitás megőrzése. Hangsúlyozta, hogy a kisebbségek hidat alkotnak a két ország között, és a nemzetiségi identitás beleilleszthető a többségi kultúrába.
Művészetek Palotája, Budapest
A Művészetek Palotája olyan egyedülálló intézmény Közép-Európában, ahol a hagyományos és az avantgárd művészetek valamennyi ága egymással termékeny kölcsönhatásban él együtt.
A Ludwig Múzeum, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár, valamint a Nemzeti Táncszínház állandó lakói az épületnek. Az épületben található a közel 500 fő befogadására alkalmas Fesztivál Színház terme, a több mint 1800 férőhelyes Nemzeti Hangversenyterem és más, reprezentatív, multifunkcionális helyiségek.
A látogatók számos műfaj közül válogathatnak a zenei, tánc és képzőművészeti programok közül. Elismert művészek mellett, a feltörekvő tehetségek is bemutatkozási lehetőséget kapnak. Az intézmény egész napos programlehetőséget kínál a közönség számára, az épületben kiszolgálóhelyiségek, büfék, étterem, kávéház, internetkávézó, panorámateraszok, ajándék- és könyvesboltok működnek.

4 megjegyzés:

  1. Köszönöm szépen, hogy felraktad a jegyzeteidet. A szakdolgozatomhoz nagyon nagy szükségem van rá!(Remek stílussal és lényegrelátóan írtál:)

    VálaszTörlés
  2. Igen,tényleg nagyon jók!! Én másfél hét múlva vizsgázom ezekből!! Nagyon nagy segítség!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Nagyon örülök, hogy segíteni tudtam! :)

      Törlés