2011. június 7., kedd

Rendezvényszervezés

Konferencia: Előre meghatározott napirend és program szerint zajló általában problémamegoldó ülés. A hallgatóság kérdezhet, kritizálhat vagy vitatkozhat. Ezek a kongresszusoknál kisebb létszámú ülések, kevesebb téma megtárgyalására irányulnak. Nem túl hosszú időtartamban.

Kongresszus: Egy szakmai, kulturális, vallási vagy más csoport több száz vagy több ezer képviselőjének rendszeres találkozása. Csak a szervezet tagjai vehetnek részt rajta. Gyakran egy téma megvitatására hívják össze. Meghatározott gyakorisággal kerül megrendezésre. Az ülés több napig tart és párhuzamos szekciókban folyik.

Plenáris ülés: Valamennyi arra jogosult résztvevő egyszerre van jelen, szigorú napirend szerint zajlik. Általában ünnepélyes esemény.

Poszter-szekció: Általában tudományos kutatások prezentálására használják. A folyosót, termet úgynevezett poszter-táblákkal rakják tele. Minden résztvevő kap egy ilyen táblát, amire felírja munkásságának, kutatásának legújabb eredményeit.


Szeminárium: Oktató, képzés jellegű találkozó. A közös érdeklődésű hallgatóság a kérdésektől eltekintve passzív. A létszám általában kicsi. A magyarázatot audivizuális eszközökkel segítik. A résztvevők írásos anyagokat kapnak kézhez.

Szimpózium: Egy meghatározott témában felkért előadók és szakértők beszélnek a kérdésben jártas hallgatóság előtt, a vita után ajánlásokat fogalmaznak meg.

Börze fogalma: Elfekvő árukészletek alkalomszerű értékesítése, nagy tételekben való kiárusítása.

Garantált program fogalma: a meghirdetett programot a résztvevők számától, időjárástól függetlenül megszervezik, lebonyolítják az előre jelzett időpontba.
Jelentősége: Nem kell várni a megfelelő számú résztvevőre, mindenképpen részt tudunk venni a meghirdetett programon.

Üzleti ebéd/ Munkaebéd:
  • Fontos, hogy tudjuk, hogy vendégünk honnan jött. Meg kell kérdezzük vallási, étkezési szokásait, azt, hogy van-e speciális kívánsága vagy allergiája, érzékenysége.  (pl. Izraeli sertéshúst nem fogyaszt)
Ha vegetáriánus, akkor milyen vegetáriánus:
          • Csak húst nem eszik
          • Tojást sem eszik
          • Tejterméket sem eszik

  • Viszonylag magas színvonalú vendéglátóhelyet válasszunk.
  • Üzleti ebéd esetén a fő vendéget ültessük a fő helyre.

Helyszín kiválasztása:
  • Ne legyen ételszag
  • Legyen zajmentes a környezet
  • Legyen tisztaság, udvarias kiszolgálás
  • A tárgyalás helyszínétől ne legyen nagyon messze
  • Legelegánsabb a hitelkártyával történő fizetés.
  • Az étkezést mindig a házigazda zárja. De az asztalt csak a vendég bonthatja.

Viszonylag kötetlen. A mindennapi élet alakította ki, hogy üzletfeleinket vendégül tudjuk látni. A tárgyalás helyéhez közeli éttermet szoktak választani. Az asztalon nem szükséges különleges felkészítés pl.: virág, zászló, elég a szokásos éttermi díszítés. Külön terem sem szükséges, de nagyobb létszám esetén lehet külön terem. Menükártyát nem szokás készíteni. A fogások száma általában 3-4. Nincs protokolláris ültetés a partnerek egymással szemben vagy egymás mellett helyezkednek el. Nincs pohárköszöntő, de illik pár köszöntő szót mondani.

Fogások sorrendje:
  1. aperitif
  2. hideg előétel
  3. leves
  4. meleg előétel
  5. főétel
    • hal
    • fehér hús
    • vörös hús
  6. sajttál
  7. desszertek
  8. gyümölcstál
  9. kávé
Díszvacsora:
Díszétkezésnél ételsorról beszélünk. Minimum 4, maximum 11 fogásból áll.
A diplomáciai étkezésnél a chili és a fokhagyma tilos.
Jellemzői:
  • Kimondottan ünnepélyes alkalom.
  • Külön teremben tartják.
  • Ültetési rend ültető kártyákkal.
  • Minden teríték mellé díszes menülapot helyeznek el.
  • Az alkalomtól függően zászlók felrakása, különböző asztaldíszek, márkás étkészletek.
  • Protokolláris felszolgálás.
  • A házigazda 10-15 perccel korábban érkezik és a külön bejáratú terem ajtajában fogadja a vendégeket. A vendégek az üdvözlés után belépnek a terembe, üdvözlik a bennlévőket és állva maradnak. Amikor minden vendég megérkezett akkor a pincérek elkezdik kínálni az aperitifet. Utána a házigazda az asztalhoz tessékeli a vendégeket.
    A meghívott fővendéget általában a protokollos kíséri asztalhoz ill. ő segíthet az eligazodásban a többi vendégnek is. Az ételeket pincérek szolgálják fel. Lehet pohárköszöntő is, de nem feltétlenül fontos (étkezés előtt szokták tartani).
    Az étkezés végén a házigazda megköszöni a vendégek ott létét és ezzel asztalt bont. Több órás lehet a díszétkezés. A házigazda kikíséri a vendégeket, elbúcsúzik tőlük. Megvárja még mindenki távozik. A protokollos feladata az egyéb teendők elintézése pl.: számlák elrendezése, ültető kártya elhelyezése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése