2011. június 14., kedd

Művelődéstörténet 12.tétel

12.A Közép-Dunántúl régió egyik nagy városának polgármestere június hónapban fogadást ad. Meghívottak: a város cseh testvérváros önkormányzatának – a meghívóéhoz hasonló beosztású – képviselői, élükön a polgármesterrel. Mindkét részről 8-8 fő vesz részt a kétnapos protokolláris eseményen. A vendégek kisbusszal érkeznek 13-14 óra között, és másnap 16 órakor indulnak haza. Az Ön feladata lesz a kétnapos esemény szervezése és lebonyolítása. Foglalja össze program- és helyszínjavaslatát a következők szerint: tolmács kiválasztása, vendégek érkezéskori fogadásának helye és módja; az esti fogadás helyszíne, programja, menüje, ültetési rendje; vendégek elszállásolása; második nap délelőttre Tata – Várgesztes kirándulás szervezése, majd búcsúebéd. Foglalja össze az Ön – rendezvény alatti – feladatait! /a feladatom mindenről gondoskodni, ellenőrizni, stb…/
Információtartalom vázlata
– Vendégek fogadása (helyszínválasztás, mód)
– Esti fogadás megszervezése (helyszín, program, menü, ruházat, ültetési rend)
– Elszállásolás megszervezése
– Tata és Várgesztes idegenforgalmi adottságai és nevezetességei
– Búcsúebéd megszervezése (helyszín, menü, ültetési rend)
– Tolmácsválasztás

A Közép-Dunántúl régió vagy „Királyi régió” a hét magyarországi statisztikai régió egyike. Három megye, Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém alkotja. Központja Székesfehérvár, . Az ország harmadik legfejlettebb régiója. A Közép Dunántúl kifejezés ezenkívül fedheti a Közép-Dunántúlt, mint régióegységet a Dunántúlon, a turisztikai régión belül is. A turisztikai régió és a statisztikai régió területe nagyrész megegyezik, annyi különbséggel, hogy határa valamivel nyugatabbra van, a Balaton környékét nem fedi, valamint Esztergom és környéke a Budapest–Közép-Duna-vidék turisztikai régióhoz tartozik.

TataTörténete a korai középkorig nyúlik vissza, a bencés apátságról a XI. századból fennmaradt írásos emlékek tudósítanak. Tata szimbóluma a vár, építése I.(Nagy) Lajos uralkodása idején kezdődött és későbbi királyaink kedvelt tartózkodási helye volt. A török hódoltság idején a helyiség sokszor gazdát cserélt és szerepet játszott az 1848-49-es szabadságharcban is: 1849. május 3-án Görgey Artúr innen indult Buda ostromára.
Tata számos építészeti remekművel várja látogatóit:
A vár a város szimbóluma, melyet a XIV. században kezdtek építeni és számtalan átalakítás után mai formáját a múlt század végén nyerte el. A Kossuth tér műemlék házai közül kiemelkedik a monumentális római katolikus plébániatemplom. Az Országgyűlés téren, a harangláb és a kapucinus templom áll. A Cseke-tó partján található az angolkert botanikai különlegességeivel, az Eszterházy kerti lakkal és a műromokkal, melynek legértékesebb darabjai a vértesszentkereszti romtemplom maradványai.
Az Öreg-tó partján áll az Esterházy-kastély, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a Márvány-hegyre épített volt piarista rendházra és gimnáziumra.
Tatát a források, a két tó és több patak tette és teszi ma is vonzóvá. Nem véletlen, hogy a települést a "vizek városa"-ként ismerik messze földön és a nyári programok között szerepel a nemzetközi hírű Víz-, zene-, és virágfesztivál.

Esterházy-kastély, TataA tatai Öreg-tó partján álló, késő barokk kastélyt építészeti értékei, díszesen kialakított belső terei, valamint 18. századi eredetű szentimentális kertje és angolparkja teszi egyedi látnivalóvá. Fellner Jakab, neves tatai építőmester tervei alapján épült 1765 és 1780 között, ennek révén vált igazán elismert és keresett szakemberré a fiatal, Tatán letelepedett építőmester. A kastély saroktornyos főépületét nyugatról a - hajdan vendégek szállásaként szolgáló - földszintes kiskastély, valamint melléképületek sora öleli körül. A műemlékegyüttes értékes része a belső udvarról megközelíthető a kocsiszín és az istálló is.

VárA Lackffy család kezdeményezésére az 1300-as évek végétől folyamatosan épült és átépült, ma Tata egyik gyöngyszeme. Fénykorát Luxemburgi Zsigmond és Hunyadi Mátyás idején élte, mint királyi nyaralókastély. A vár falai a romantikus építészet stílusjegyeit tükrözik, melyet az egykor itt élt Eszterházy családnak köszönhetünk. Az Öreg-tó partján álló építmény ma is szemet gyönyörködtető látvány.

Tata egyéb nevezetességei:• Fellner Jakab Kilátó
• Kamalduli-ház
• Kiskastély
• Török mecset
• Vaszary villa
• Víztorony

Program:Első nap 2010.06.26
13:30 a kisbusz érkezése a tatai Hotel Kristályba, a vendégek köszöntése a szálloda halljában, és elszállásolása 1 ágyas szobákban
15:00 Séta egy közeli cukrászdába, ahol uzsonnázhatnak, kávézhatnak a vendégek. A Petre cukrászdában mestercukrászok kezei alól kerülnek ki a finomabbnál finomabb sütemények. A cukrászda és a kávézó egymás mellett van.
16:00 Kisbuszos túra idegenvezetővel, először irány az Öreg-tó

18:30 érkezés vissza a szállodába, pihenő
19:00 az Esterházy étteremben (a szálloda étterme) ünnepi vacsora a vendégek tiszteletére.
Program: 20:00-kor, a főfogás előtt a házigazda (a polgármester úr) köszöntőbeszédet mond.

A menü:Tyúkhúsleves csigatésztával
Ropogós libacomb párolt káposztával
Császármorzsa
Vegetáriánus menü:
Sárgarépa leves
gombafejek juhtúróval töltve
kakaós habos lepény

Ültetési rend:csak férfiak, tehát:
francia rendszer szerint a két város polgármestere egymással szemben ül, a veszprémi polgármester mellett 2 oldalon a cseh város 2 magas rangú képviselője (a polgármester helyettesei), a cseh polgárrmester mellett a pécsi helyettesek jobbra és balra. És így tovább lefelé, váltakozva a csehek és a magyarok.

Kívánt ruházat: Black tie (szmoking fekete mellénnyel, ing, fekete csokornyakkendő, fekete lakkcipő)

Második nap 2010.06.27
9:00 Villásreggeli a hotel éttermében, majd a vendégek kijelentkeztetése, csomagjaik biztonságos elhelyezése a kisbuszban.

10:00 Indulás kisbusszal Várgesztesre
VárgesztesTatától körülbelül 25 kilométerre található Várgesztes. Félórás út.
A Vértes-hegység völgyében fekvő település nevezetessége a vár. A várat a XVI. században kezdték építeni majd az Esterházy család birtokába került.
A falu sváb ősei 1776-ban telepedtek le. A falu jelképe a csengő, mivel úgy őrzi az emlékezet, hogy az ősök csengő szóval vonultak be az ajándékba kapott területre.
A falu központjában található római-katolikus műemlék templom, amelynek harangjának, tetejének felújítását a Villapark adománnyal támogatta: A templom közelében épült a sportcsarnokot, konferenciatermet, iskolát és óvodát is tartalmazó új Faluház. Várgesztes lélekszáma 550 fő, zömében német nemzetiségű hagyományőrző lakosok lakják.

10:30 Idegenvezető segítségével megtekintjük a várat és a templomot, majd úticélunk a Villapark, melynek szívében a Park étterem és terasza, a Dam söröző, a bowling- és játékterem található. A különböző élményelemekkel ellátott fedett élményfürdő, a jacuzzi, szauna és szolárium, valamint tornaterem a központi épületben kínál kikapcsolódásra, pihenésre lehetőséget. Kint medencék, óriás vízicsúszdák, szabadtéri sportpályák, grillterasz található.
11:30-tól szabadprogram a Parkban a vendégeknek
13:00 Búcsúebéd a Park éttermében
Étkezés: svédasztalos, de van terített asztal ültetőkártyákkal, ahova a vendégek helyet foglalhatnak. Ültetés: mint az esti volt

Menü:• Szezonális salátabár, roppanós zöldségekkel gazdagítva.
• Erőleves,marhának húsából, vele főtt zöldségek hadával,csigatésztával.
• Tejszínes újhagyma leves,kapros-túrógaluskával.
• Pirosra pirított apró csirkecombok kakukkfűvel-citrommal, cukorborsós rizzsel.
• Ízletes pulykasült, diós-aszaltszilva mártásban fürdetve, burgonya ropogóssal.
• Ropogós fokhagymás-malacsült, almás párolt káposztával, snidlinges tört burgonyával.
• Párolt marhafartő, Eszterházy-módra, szalvétagombóccal.
Vegetáriánus:
• Pappardelle, medvehagymás mángold metélttel, paradicsommal, pecorinóval.
• Kifőtt tésztaszalagok,feltétekkel.
• Házi és cukrászsütemények.
• Színes gyümölcskosár.
A búcsúebéd alatt rövid köszönetmondás a vendégeknek a megjelenésükért, ajándékok átadása (a Közép-Dunántúli Régióról szóló ismertető könyv)

Tolmácsolás:A Nyugat fordítóiroda cseh tolmácsát választom.
A jó tolmács feladata azt az érzetet kelteni, mintha a tárgyalópartnerek egyazon nyelvet beszélnének. Elengedhetetlen, hogy a tolmácsolási technikákon kívül a tolmács kiválóan beszélje a külföldi partner nyelvét és a saját anyanyelvén is ki tudja magát fejezni szabatosan.
A jó tolmács felkészül az adott témakörből, ezért elvárható tőle, hogy megfelelő szakszókinccsel rendelkezzen, és ne akassza meg a párbeszédet a tárgyalópartnerek között. Ezért a sikeres munka érdekében kérjük a megbízót, hogy lehetőleg minél előbb bocsássa a
A konszekutív azaz követő tolmácsolás talán a legközismertebb. Ez a tolmácsolási mód alkalmas kisebb létszámú megbeszélések, tárgyalások lebonyolításához. A tárgyalófelek néhány mondatonként, egy-egy gondolatmenetet befejezve megállnak, és megvárják, hogy a tolmács, aki közben esetleg jegyzetelt, összefoglalva, de a legnagyobb pontosságra törekedve tolmácsolja az elhangzottakat. Érdemes egyes szám első személyben beszélni, nem szükséges a tolmácshoz fordulni, esetleg megkérni, „fordítsa le, mondja meg” stb., ezek csak zavaró elemek, mivel egy tapasztalt tolmács feladata az Ön gondolatának átadása, mintegy beleélve magát a beszélő szerepébe, így ő is egyes szám első személyben fog beszélni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése