2011. június 10., péntek

Protokoll ügyintéző adminisztráció 13.tétel

13. Nézze meg a rendelkezésre álló – szakmájához kapcsolódó – statisztikai adatokat tartalmazó adattáblát! Értelmezze és elemezze a statisztikai adatokat, vonjon le következtetéseket! A feladatot a tételhez kapcsolódó idegen nyelvű telefonos szituációval kell kiegészíteni!

Statisztika:
A statisztika nem más, mint a valóság számszerű információinak megfigyelésére, összegzésére, elemzésére és modellezésére irányuló gyakorlati tevékenység és tudomány.

Statisztikakészítés:
1, A kérdőívek feldolgozásának előkészítése és feldolgozása: Az ellenőrzött, javított, feldolgozható kérdőíveknél megkezdhető a feldolgozás, amely több lépésből áll.
2, A feldolgozási és közlési táblák felhasználása: Feldolgozási táblák többféle célból készíthetnek, összefüggéseket mutatnak ki a piackutatás alanyainak ismérvei és a piackutató kérdések között, illetve egyes megkérdezett témák között.
3, A kapott eredmények realitásának ellenőrzése.
4, Az összesített adatok értékelése.
5, Mutató- és viszonyszámok képzése, az eredmények táblázatokba foglalása.
6, Szöveges elemzések készítése.
7, Ismételt, végleges ellenőrzés.

Sokaság:
A sokaság (populáció) a statisztikában mindazon egyedek összességét jelenti, amelyekre statisztikai megfigyelés irányul. A sokaság egyedeinek mind közös, mind különböző tulajdonságokkal rendelkezniük kell, ez teszi lehetővé statisztikai célokra való csoportosításukat.

Statisztikai adat:
A statisztikai adat valamely statisztikai sokaság elemeinek száma, vagy a sokaság valamely másféle számszerű jellemzője, mérési eredmény.

Adattábla:
Az adattábla a statisztikai adatok összességéből összeállított táblázat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése