2011. június 26., vasárnap

Megszólítás, tegezés, magázódás

4./A Ön a Malév egyik értékesítő irodájának menedzsere, aki fontosnak tartja az ügyfelekkel való udvarias és protokolláris kapcsolattartást. Újonnan belépő munkatársainak minden évben rövid képzést tart a megszólítás, tegezés-magázás illemszabályairól.
Foglalja össze, hogy a megszólítás mivel állt szoros összefüggésben évszázadokon keresztül! Válaszát példákkal illusztrálja! Milyen megszólítások szokásosak napjainkban?
Milyen megszólítás illeti a nőket és a férfiakat? A hivatalos életben a megszólításnak mely két alapvető formáját ismerjük? Megengedett a tegezés a hivatalos életben? Ha igen, mondjon rá példát! Az USA-ban hogyan szólítják meg a híres, ismert embereket a sajtóban vagy akár az üzleti életben is?

Információtartalom vázlata

              A társadalmi fejlődés és a megszólítási formalitások összefüggése
              Megszólítási formák napjainkban
              A hivatalos életben használt megszólítási formák
              A tegezés alapszabálya
              Az európaitól eltérő megszólítási formák
______________________________________________________________________

A megszólítás a megkülönböztetést (általában) nem tartalmazó köszönés után következik. Formalitásai határozottan kifejezik a társadalmi, a hivatali hierarchiát, a társadalmi rangot.

A táradalmi fejlődés és a megszólítási formalitások összefüggése:
Magyar megszólítástörténet:

Kinnamon, görög történetíró (XII. sz.) leírása szerint az Uram méltóságnév a magyaroknál az uralkodásra következőt jelentette. Más következtetések szerint a királyi hercegeknek, a trónörökösöknek kijáró megszólítás volt. Feltehető az is, hogy a szláv király szó meghonosodása előtt Árpádot és az őt követőket nevezték így.

A kiváltságos megszólítási formák leértékelődése, majd jelzőkkel való felértékelése az etikett nemzetközi történetéhez tartozik. A XVI. században az uram megszólítást már használják a nemesek. Az uralkodói udvarok udvari tisztviselőinek közös neve már: uramék.
Az "uram" egyre terjed a nemesi rokonsággal rendelkező polgárság körében: először a városházán honosul meg, később már a polgárság egésze használja, 1848-tól pedig általános társadalmi megszólítássá növi ki magát.

Az "uram" másik nemzeti vonatkozását jelzi, hogy a legrégebbi magyar nyelvemlékek szerint az asszony a férjét urának nevezi. Az "asszonyom" megszólítás a XVI. században terjed el, minden bizonnyal a latin "domina"-ból származtatva. (Domina annyi mint úrnő.)

Az "asszonyom" megszólítás a főrangúak körében honosodik meg először, de a polgárság később természetesen átveszi.

Megszólítási formák - ma
Férfiak esetében egyértelmű a helyzettől függően az úr, az uram megszólítás. Helyénvaló a szaktárs, a kolléga, ha tartalmának valóban megfelel.

Nők megszólításának többféle megoldás kínálkozik. Az asszonyom bizonyos életkor után mindenkit megillet. A hivatalos életben a kisasszonnyal bánjunk óvatosan. Ha nem tudunk helyénvalónak tetsző megszólítást választani, mindig bátran folyamodhatunk a szép, régi magyar kifejezéshez: "Hölgyem".

Soha senkit nem illik csak a vezetéknevén szólítani.

Ön-maga-te
Az Ön a legudvariasabb megszólítás, megkülönböztetett tiszteletet fejez ki. Hivatalos tárgyalásnál, levelezésben és a magánéletben egyaránt ilyen értelemben használandó.

A maga az alapvető udvariasságot kifejező "köznapi" formula. Nincs benne sértés, nincs benne túlértékelés. A mindennapi használatban személyes kapcsolatokban éppen úgy használatos, mint nagyobb társaságokban.

A tegezés a munkahelyen megszokott nők között és férfiak között; férfiak és nők között többnyire szoros munkakapcsolat esetén.
A tegező köszönés a servus humillimus sum latin kifejezésből származik (legalázatosabb szolgája vagyok).

Hivatalos érintkezésben a megszólításnak három formája van:
 - a név és az udvariassági kitétel, pl: Kovács Úr!
 - a rang és az udvariassági kitétel, pl: Igazgató Úr!
 - a név, a rang és az udvariassági kitétel: pl: Kovács Igazgató Úr!

A személynéven való megszólítás nagyobb udvariasságot fejez ki, viszont magasabb rangúaknál a hangsúly inkább a rang felé tolódik el.

A közönség, a hallgatóság megszólítása minden nyelvben eltér a személyes vagy a rangon való megszólítástól. Általános megszólítási formákat alkalmaznak:

 - magyarul: Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
 - németül: Sehr geehrte Damen und Herren!
 - angolul: Ladies and Gentlemen!

Tegezés vagy magázás a nemzetközi hivatalos kapcsolatokban:
A tegeződés nem feltétlen tiszteletlen, és a magázódás sem feltétlen a tisztelet kifejezése. Az, hogy a tegeződés nem tiszteletlenség, igazolja pl. a Himnusz, ahol a költő Istent tegezi.
A megszólításnak, csakúgy, mint a tegezés-magázásnak igen nagy szerepe van a kommunikációban, hiszen az emberek egymás közti viszonyát jelzi.

A tegezés esetei:
 - Közelebbi ismeretség és vagy többszöri találkozás és megfelelő környezet.
 - Baráti, bizalmas kapcsolat esetén a napszakhoz kapcsolódó köszönést tegező köszönés válthatja fel.
 - Munkahelyen az a szokás, hogy az új munkatársakat, az azonos neműek egyből tegezik. (Előnye: a munkakapcsolatot könnyebbé teszi, amellett, hogy oldottabb is talán így a légkör.)

A nők és férfiak közötti tegeződés általában hosszabb ismeretség, közvetlenebb munkakapcsolat esetén alakul ki, és legtöbbször valamilyen alkalmat felhasználva (céges ünnepség).

Engedélyadás a tegezésre:
Tegezést azonos neműek között az idősebb kezdeményezheti (rangtól függetlenül), férfi-nő kapcsolatban pedig csak a nő (rangtól és kortól függetlenül).

A felajánlott tegezést sértés nem elfogadni! Nincs visszamagázódás, vagyis ha már tegezésre váltottunk, nem illő semmilyen megfontolásból újból magázni. Ugyanakkor nem illik ráerőltetni valakire a tegezést.

Hivatalos levélben mindig magázódunk!

Az USA-ban hogyan szólítják meg a híres, ismert embereket a sajtóban vagy akár az üzleti életben is?
A megszólításnál kötelező a Mr., a Mrs., és a Miss megszólítás használata a vezetéknév előtt.
A rangsorokat nem használják megszólításnál, és a későbbiekben sincs túl nagy jelentősége.
A diplomáciában államtitkári rangtól felfelé a nemzetközi kapcsolatokban szokásos a protokolláris megszólítás: ’Your Excellency’ - Exelenciális Uram. Tárgyaláson előfordul, hogy egy miniszter egyszerűen csak Minister-nek szólítja partnerét. A nemesi rangok ismeretlenek Amerikában, nem is használják őket.
Az üzleti életben, bár teljes névvel mutatkoznak be, nagyon hamar áttérnek a keresztnéven történő szólításra. Ez a közvetlenség a kötetlen beszélgetést célozza, hiszen az amerikaiak barátságos, közvetlen üzletemberek.



Az USA illemszabályainak eltérése Európához képest: A társalgásban és viselkedésben jellemző az egyszerűség, közvetlenség, tárgyszerűség, esetleg nyersség. Magánjellegű kapcsolatokban nem meglepő a keresztnéven való bemutatás vagy bemutatkozás, s nem véletlen, hogy gyakran még az elnök is becézett keresztnéven szerepel a sajtóban. A hivatali rangot távolról sem tekintik olyan meghatározó társadalmi tényezőnek, mint Európában, bár e tekintetben is, miként sok másban, lényeges eltérés tapasztalható az északi és a déli államok között. Délen a formalitások sokkal erősebben érvényesülnek, a bemutatkozástól a táncig vagy társalgási szabályokig.

4 megjegyzés:

  1. "Tegezést azonos neműek között az idősebb kezdeményezheti (rangtól függetlenül)" Tehát a takarítónő odamehet az igazgatónőhöz, s felajánlhatja a tegezést. Szerintem ez nem helytálló. Kérem, gondolja át!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha és amennyiben az igazgatónő beszédbe elegyedik a takaritónővel, aki idősebb, ott az igazgatónő nem tegezhet. Régen ezt hívták csendőr pertunak.
      Tehát, ha elkezdenek beszélgetni, akkor a takarítónő ajánlhatja fel a tegeződést

      Törlés
  2. A közel jövőben lesz beszelgetesem egy belügyminiszterrel ő 2 évvel fiatalabb én az idősebb ki kezdeményezheti a tegezodest?

    VálaszTörlés
  3. A nő és az idősebb jogán kezdeményezhetek tegeződést a nálam fiatalabb férfi vezetőmmel?

    VálaszTörlés